Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Dricksvatten

Fullt vattenglas med bubblor som rinner över, bredvid ligger en halv citron.

Dricksvatten bereds och produceras vid vårt vattenverk.

När råvattnet kommer in i verket tillsätts kemikalier som gör att föroreningar, huvudsakligen humusämnen, järn och mangan, lättare skiljs av i sandfilter. För att förbättra vattnets smak och lukt, passerar det aktiva kolfilter. Genom tillsatts av kolsyra och kalk höjs hårdheten på det renade vattnet. För att säkerställa kvaliteten ut på nätet skyddskloreras vattnet före distributionen.

På vattenverket produceras årligen cirka 1,6 miljoner kubikmeter dricksvatten. Det motsvarar cirka 4 400 kubikmeter per dygn. Max kapacitet som kan produceras är cirka 450 kubikmeter per timme.

I distributionssystemet ingår fyra stycken vattentorn och 12 stycken tryckstegringsstationer. Vattentornen fungerar som vattenmagasin och tryckutjämnare i ledningsnätet. Transporten till konsumenterna sker i ett ledningsnät som har en längd på drygt 150 kilometer. 

 

Vid frågor kontakta Västvatten: www.vastvatten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., telefon: 0522 - 63 88 00

 

2017-01-01 bildades Sotenäs kommun kommunalt VA-anläggningsbolag, Sotenäs Vatten AB vilket blir VA-huvudman och går in som delägare i driftbolaget Västvatten AB.


Västvatten AB, som startades 2013, sköter idag de allmänna VA-anläggningarna i Uddevalla, Munkedal och Färgelanda.


Alla frågor gällande kommunalt vatten, avlopp och dagvatten hänvisas till Västvatten AB.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll