Samhällsutveckling och hållbarhet
Hållbar utveckling innebär att vi tillgodoser våra behov idag utan att äventyra framtida generationers förutsättningar. Sotenäs kommuns arbete med hållbar utveckling utgår från Agenda 2030 och de globala målen.
Sotenäs deltar i projektet Glokala Sverige sedan 2020. Glokala Sverige är ett kommunikation- och utbildningsprojekt med syfte att stärka kunskap och engagemang för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner.
Hållbarhetsstrategi 2030
Sotenäs kommun har antagit Hållbarhetsstrategi 2030 som ska verka för att genomföra Agenda 2030, Sotenäs vision om hållbar utveckling och kommunfullmäktiges mål om att Sotenäs ska främja en hållbar utveckling ur socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.
Världen står inför stora utmaningar som en konsekvens av ohållbart nyttjande av världens resurser. I Sotenäs vänder vi utmaningar för att se möjligheter i samverkan mellan sektorer, branscher och aktörer. I Sotenäs hållbarhetsarbete är cirkulär ekonomi centralt, vi ser sammanhanget och helheten och strävar efter att finna en balans mellan hållbarhetsdimensionerna
Hållbarhetsstrategin är indelad i fyra fokusområden för arbetet med hållbar utveckling;
- Hälsa och välbefinnande
- Hållbara samhällen och landsbygd
- Hållbar konsumtion och produktion
- Havet som utgångspunkt
Sveriges ekokommuner och Gröna nyckeltal
Sotenäs kommun är medlem i Sveriges ekokommuner (Sekom) sedan 2021 som idag har 90 medlemskommuner och 2 medlemsregioner.
Sekom definierar det hållbara samhället genom fyra hållbarhetsprinciper:
I ett hållbart samhälle utsätts inte naturen för systematiskt ökande...
1... koncentrationer av ämnen från berggrunden
2... koncentrationer av ämnen från samhällets produktion
3... degradering på fysiskt sätt
Och det finns inga strukturella hinder för människors...
4... hälsa, inflytande, kompetens, opartiskhet och mening
Som en del i Sekom tar vi fram Gröna nyckeltal som visar på resultatet och utvecklingen av kommunens miljöarbete. De gröna nyckeltalen för Sotenäs kommun går att följa på
www.sekom.miljobarometern.se/sotenas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Natur- och miljöboken – tillsammans för klimatsmarta hem
Det talas mycket om hot mot miljön idag. Vi vill hellre tala om möjligheter! Att tidigt ge den uppväxande generationen kunskaper om vår natur och miljö tror vi är ett oslagbart sätt att skapa förutsättningar för en hållbar utveckling.
Nu kan du och din familj läsa natur- och miljöboken, ett initiativ taget av Svenska Kunskapsförlaget med stöttning av lokala företag i Sotenäs och Sotenäs kommun. Boken är skapad för att användas hemma.
Idén är att vuxna läser och arbetar tillsammans med barnet. Det här gynnar ditt barns kunskapsutveckling och uppmuntrar goda studievanor. Samtidigt får du som förälder insyn i lärandet för hållbar utveckling.
Det behövs bara en dator, surfplatta eller mobiltelefon för att kunna hänga med och läsa, titta på videofilmer och svara på frågor. Ta klivet och bli en klimatsmart familj idag!
Läs mer på: https://miljobockerna.se/familj/sotenas/books Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: | Senast ändrad:
Dela detta innehåll
Pia Bergenholtz