Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Omtag i arbetet med Stenens hus

Liggande stenstavar sticker ut över havet vid Udden i Hunnebostrand

Nu väcks tanken på att bygga ett Stenens hus i Hunnebostrand till liv igen.

Som ett första steg bildades på torsdagen en insamlingsstiftelse.

Idén om att skapa en plats och bygga ett besökscentrum med stenen i fokus på Udden i Hunnebostrand föddes för drygt tio år sedan. Den kom till efter kritik mot planerna på att bygga bostadshus på området, som idag är en skulpturpark.


Nu väcks alltså planerna på ett Stenens hus på nytt. Insamlingsstiftelsens mål är att man ska kunna utlysa en arkitekttävling samt ta fram metoder för att samla in tillräckligt med kapital för själva bygget.


Efter en konceptstudie som gjordes 2017 kunde man konstatera att det finns ett starkt stöd för en byggnad på platsen för ett centrum som lyfter stenens historiska betydelse.

Men det har också funnits kritik, framförallt mot byggnadens storlek och utseende.


"Åsikterna går isär om hur det ska se ut", säger Kjell Andersson, ledamot i Insamlingsstiftelsens styrelse.

"Men budskapet i upprepade medborgadialoger är tydligt; ska Sverige ha en plats som berättar om stenens och stenhanteringens historia och om dess betydelse för ett hållbart byggande i framtiden så är det på Udden i Hunnebostrand. Och ingen annanstans."


Sotenäs kommun stöttar stiftelsen administrativt och ser postivt på att den nu bildas.


  • "Kommunen har sedan tidigare beslutat att bistå stiftelsen administrativt tills den kommer på egna fötter. Det är naturligt att en verksamhet som fokuserar på den bohuslänska graniten hittar sitt hem i Sotenäs där vi ju har så många miljöer och minnen från stenhuggarepoken, säger Carl Forsberg, kultursekreterare i Sotenäs kommun..

Dela detta innehåll