Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Möt hamnvärden Louise

Tjej står i regnkläder framför fritidsbåthamn

Louise Sjöstrand gör för tillfället sin tredje sommar som hamnvärd i Sotenäs kommun. Tidigare somrar har hon arbetat i Kungshamn men är i sommar i Hunnebostrand, där det är en större hamn.

Louise fick nys om jobbet som hamnvärd från hennes bror, som hade samma tjänst på Smögen, och tyckte att det lät som ett roligt sommarjobb. Hon säger att man som hamnvärd får lära sig mycket både om hur hamnen fungerar och om olika båtar, vilket hon tycker är intressant. Dessutom är arbetet väldigt serviceinriktat, eftersom hamnkontoret i Hunnebostrand också är en servicepoint. Hamnvärdarna hjälper därför även många gäster som inte är där med båt. Men grunduppgiften i arbetet är att se till att båtarna ligger rätt, att guida båtar till sin förbokade plats, och att se till att vatten och ström fungerar som det ska.

 

”Det är ett bra första sommarjobb” säger Louise.

 

Hon säger att man som hamnvärd får lära sig att både ta ansvar och att arbeta med service, och att man dessutom får lära sig mer om orten man arbetar på. Som hamnvärd behöver man vara säker på sig själv och sin sak, eftersom båtgästerna lyssnar på den information de får från hamnvärden. Dessutom menar Louise att det också kan vara bra att ha lite sjölivskunskap eftersom man som hamnvärd ibland behöver ta beslut om säkerhet, bland annat gällande väder.

 

”Men man lär sig under jobbets gång också” säger hon.

Dela detta innehåll