Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

FN-beslut klubbas med hjälp av marint skräp från Sotenäs

När ordförandeklubban till FN:s andra havskonferens skulle tillverkas gick uppdraget till Sotenäs kommuns marina återvinningscentral.

Nu klubbas alltså viktiga beslut för världens hav igenom med hjälp av gamla fiskeredskap som återvunnits i Kungshamn istället för att bli kvar i samma hav där de skulle gjort stor skada. Åtminstone på ett symboliskt plan.

 

FN:s andra havskonferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hålls i Lissabon. Där diskuteras hur vi kan skala upp och snabba på genomförandet av det 14:e globala hållbarhetsmålet som handlar om just haven.

FN:s första havskonferens hölls i New York för fem år sedan och det var första gången som en konferens helat handlade om ett enskilt hållbarhetsmål i Agenda 2030. Då stod Sverige och Fiji värdar.

 

Den andra konferensen som pågår nu, fokuserar på åtgärder som baseras på vetenskap och innovation. Värdnationer den här gången är Portugal och Kenya.
Och det var Portugals president, Marcelo Rebelo de Sousa, som fick ta emot den symboliska ordförandeklubban gjord av skräp från Västerhavet, när biståndsminister Matilda Ernkrans lämnade ordförandeskapet vidare.

 

”Han blev mycket glad för denna gåva”, skriver Matilda Ernkrans på Instagram.

Dela detta innehåll