Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Utställning om marin återvinning

Kvinna håller välkomnande ut arm framför Turistinformationens öppna dörr.

I sommar hittar du en utställning om marin återvinning hos Turistinformationen på Ångbåtspiren i Kungshamn.

”Med utställningen vill vi beskriva vad Sotenäs kommun gör med marin återvinning” säger Maria Pettersson, som är utvecklare i marin plaståtervinning på Sotenäs Symbioscentrum.

 

Varje timme flyter motsvarigheten av 5 badkar fulla med skräp i land på Bohuskusten. Sotenäs marina återvinningscentral, den första i sitt slag i Sverige, arbetar med insamling, sortering, upcycling och återvinning av både strandplast och gamla fiskeredskap. Maria Petterson berättar att de med utställningen vill ”visa flödet av marin plast som samlas in, och vad vi kan göra med den”.

 

Besökare av utställningen ska tydligt kunna följa stegen i den marina återvinningsprocessen. Utställningen börjar utanför Turistinformationen i form av en trål och en bildserie som visar både mängden skräp som flyter i land och inverkan plasten har på djur och natur. Inne i Turistinformationen visas hur skräpet mals ner och görs om till plastpellets, vilka sedan kan användas till att skapa nya produkter. Du kan även slå dig ner och titta på en, cirka 7 minuter lång, film om arbetet som Sotenäs marina återvinningscentral gör. Det är samma film som visades på årets Världsutställning i Dubai.

 

”Välkommen in till oss för att titta på utställningen och filmen” säger Katarina Rech, Turistinformatör på Sotenäs kommun.

 

Turistinformationen är öppen måndag-lördag 09.00-13.00.

Utställningen är tillgänglig till 12 augusti 2022.

 

Vill du lära dig mer om Sotenäs marina återvinningscentrals arbete? Läs gärna artikeln som VGR publicerat om just den marina återvinningscentralen. Klicka här för att komma till artikeln Länk till annan webbplats..

Dela detta innehåll