Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Publicerad: 2020-03-18 11.06

Uppdaterad information angående Coronaviruset

Här lägger vi ut aktuell information.

Allt eftersom nya inlägg skrivs flyttar vi äldre information längre ned på sidan, se under Kalendarium.

Publicerad 2020-04-03:

 

Information från Folhälsomyndigheten 18 mars 2020

Publicerad 2020-04-03:

Vi behöver mer skyddsutrustning!

Sotenäs kommuns omsorg behöver mer skyddsutrustning!

Tyvärr är det just nu så extremt stor efterfrågan att det är väldigt svårt att få tag i så mycket skyddsutrustning som vi behöver, endast genom våra ordinarie beställningskanaler. Våra medarbetare har till exempel börjat tillverka visir själva (bilden) för att fylla sina behov. Därför VÄDJAR vi till företag och privatpersoner att kika i sina gömmor och se vad ni har.
Vi behöver detta:
Munskydd, av modell FFP2 eller IIR.
70-procentig handsprit
Långärmade skyddsrockar
Visir och skyddsglasögon
Skyddshandskar
Engångsförkläden i plast

Har du något av detta så kontakta omgående: Fredrik.stenman@sotenas.se

Förnyade allmänna råd

Folkhälsomyndigheten har gått ut med förtydligande föreskrifter med gällande råd om att hålla avstånd och ta personligt ansvar. Föreskrifterna riktar sig såväl till allmänheten som till näringsidkare, arbetsgivare och föreningsliv.:


https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/april/nya-allmanna-rad-hall-avstand-och-ta-personligt-ansvar/länk till annan webbplats


Undvik trängsel

Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar, utan besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. Miljöenheten i mellersta Bohuslän ber er även att tänka på andra ställen i er verksamhet där köbildning kan ske, till exempel menytavlor, kassor och toaletter.

Av föreskriften framgår att:

 • Den som bedriver verksamhet ska i sin egenkontroll ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare samt ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
 • Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.
 • Besökaren endast får äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.
 • Stående servering vid barer är inte tillåtet.
 • Överträdelse av dessa restriktioner kan leda till att smittskyddsläkaren i samråd med kommunen beslutar om att förbjuda verksamheter att ha öppet.

Länk till föreskriften:

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats


Hjälp till att minska smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt.

 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • För dig som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre är det extra viktigt att inte gå till jobbet om du får symtom på luftvägsinfektion.
 • Du som anhörig bör undvika att besöka äldre släktingar om det inte är helt nödvändigt, även om de är friska. Undvik onödiga besök på sjukhus och äldreboenden och gör aldrig ett besök om du har luftvägssymtom.
 • Du som är över 70 år uppmanas att begränsa dina kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om du känner dig frisk.
 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer om inrikesresor här. länk till annan webbplats
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

Så undviker du smitta

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

God handhygein på flera språk, från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vid frågor

Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.


Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.


krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Här finns frågor och svar om viruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa WHO:s informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Utrikesdepartementets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Nyheter på andra språk, Sveriges Radio

Nyheter om det nya coronaviruset i Sverige på english, العربية, suomeksi, Soomaali, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielele och på lätt svenska.

Sverigesradiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor och svar på engelska

FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Teckenspråkstolkad information

Information från krisinformation.se som uppdateras allt eftersom.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kalendarium

Publicerad 2020-04-01:

Hjälp oss att plana ut kurvan

Vad menar vi egentligen när vi pratar om att plana ut kurvan? Se filmen och läs mer om hur du kan kan hjälpa till.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Om för många blir sjuka samtidigt räcker sjukhusplatserna inte till.
Därför är det viktigt att så få som möjligt blir sjuka samtidigt.

Så hur går det till?
När första fallet upptäcks startar arbetet med att bromsa smittspridningen.
Genom smittspårning hittas de personer som kan ha blivit smittade.
Då kan de smittade snabbt få rätt råd och rätt vård.

Om smittspridningen fortsätter att öka behöver fler göra mer – alla berörs.


Så vad kan vi alla göra?
* Vi behöver hålla längre avstånd än vanligt till varandra.
* Stanna hemma om du känner dig sjuk.
* Skydda de äldre och andra riskgrupper.
* Jobba hemma om det funkar för dig och din arbetsgivare.
* Hosta och nys i armvecket.
* Tvätta händerna ofta.
* Håll dig uppdaterad.

Tillsammans kan vi bromsa smittspridningen! Folkhälsomyndigheten

Publicerad 2020-03-31:

Distansundervisning för vuxenstuderande

Distansundervisning för Vuxenutbildningen, Svenska för invandrare (SFI) och Sotenäs Gymnasieskola förlängs till och med sista april. Öppna förskolans verksamhet på Familjecentralen samt kommunens Idrottshallar/gymnastiksalar är stängda till och med sista april. Detta enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten, se krisinformation.selänk till annan webbplats

Publicerad 2020-03-30:

Hur kan vi stötta dig som lokal företagare?

Från kommunens sida ser vi mycket allvarligt på följderna av Coronapandemin och överväger hela tiden möjligheter att i det kritiska läget underlätta för de lokala företagen. Vi följer utvecklingen och reviderar våra insatser utifrån vad som händer under pandemin.

För att kunna göra rätt insatser så genomför vi en snabb kartläggning av hur företagen påverkas av situationen både nu och framåt. Det gör vi genom att fråga företagen själva genom en enkät som skickas ut på måndagen den 30 mars. Era svar är mycket värdefulla!


Enkätsvaren kommer att ge oss underlag för hur vi ska fortsätta jobba för att stödja det lokala näringslivet, säger näringslivsutvecklare Micael Gustafsson.

Till enkätenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Kommunrehab tillverkar visir

Nu har kommunrehab tillverkat närmare 200 engångsvisir som ska användas inom hemtjänsten och de särskilda boendena!

”Vårdhygienen inom NU-sjukvården säger att man ska använda visir och engångsförkläde, men visir har vi haft ont om. Därför har vi nu tillverkat en prototyp själva. Vår vaktmästare och chaufför hittade skumgummi hos Sotenäs Trä, som vi behövde som distans för att visiren inte skulle sitta för tätt mot ansiktet och imma igen. Sedan var det bara att sätta igång!” berättar Birgitta Cederberg, enhetschef vid kommunrehab och sjuksköterskeenheten.
Nu finns det alltså en mängd visir för hemtjänsten och de särskilda boendena, men eftersom de är engångsvisir kan det komma att behövas fler.
”Andra medarbetare inom kommunen har sagt att de kan sätta sig och göra visir och den hjälpen tas givetvis tacksamt emot” säger Birgitta Cederberg.

Publicerad 2020-03-28:

Från och med imorgon söndag 29 mars får allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ha max 50 deltagare. Beslutet har fattats av regeringen. Orsaken är att begränsa smittspridningen av coronavirussjukdomen covid-19. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad 2020-03-27:

Med anledning av corona-virusets spridning och de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten gått ut med för att förhindra smittspridning genomför Västtrafik nu förändringar inom färdtjänst och sjukresor.
Beslutet innebär att så kallad ensamåkning införs inom denna trafik, där resenärerna ofta tillhör riskgruppen. Resorna kommer alltså inte samordnas på det sätt som normalt sker. Varje resenär beställer sin resa som vanligt, men reser ensam i fordonet. Det gör att Västtrafik på ett bättre sätt uppfyller Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minskar risken för smittspridning för både förare och resenär.

Publicerad 2020-03-26:

Idag har omsorgsnämnden tagit beslut att neka delårsboende hemtjänst då kommunen behöver säkra vården för de fastboende Sotenäsborna först och främst. Kommunens omsorgspersonal behöver också skyddas från mer smitta och högre arbetsbelastning. (se ovanstående film med kommunstyrelsens ordförande).

Publicerad: 2020-03-25

Folkhälsomyndighetens nya regler för restauranger

Folkhälsomyndighetens nya föreskrift för att förhindra smitta på restauranger och caféer innebär krav på att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar.

Det finns inget förbud mot bufféservering eller take away i föreskriften.

Tisdagen den 24 mars 2020 gick Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ut med en ny föreskrift för att förhindra smitta på restauranger och caféer.

Här kommer ett förtydligande från Livsmedelsverket om vad som gäller, informationen kommer att uppdateras kontinuerligt allt eftersom nya direktiv kommer från myndigheterna:

Den nya föreskriften ska förhindra trängsel mellan människor, men den ska inte utläsas som ett förbud mot bufféserveringar. För att hålla en bufféservering öppen måste företagaren uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift "Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.

Publicerad: 2020-03-24

Åtgärder för att stötta näringslivet

Många effekter av covid-19 drabbar näringslivet och besöksnäringen särskilt hårt.

Där har många aktörer framfört önskemål och krav på lättnader för företagare till kommunen.

Sotenäs kommun har den 20 mars beslutat enligt nedan för att stärka företagens likviditet och situation.

 • Ge anstånd på betalningstider för tillsynsavgifter till exempel gällande livsmedel, brandstillsyn, miljö, serveringstillstånd samt tobak och folköl.
 • Ge anstånd på betalningstider på hyra i lokaler samt upplåtelse av offentlig plats
 • Tillsynsbesök görs efter dialog, för att undvika smittspridningoch bästa möjliga rådgivning
 • Prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden
 • Säkerställa tydlig, uppdaterad och tillgänglig information till företagen

Fakturor kommer att skickas ut och granskningar genomföras enligt nedan. Betaldag för fakturor utställda efter 2020-03-20 kommer att flyttas fram till 2020-09-30.


Läs mer om Regering/riksdag krispaket till näringslivetöppnas i nytt fönster

Information från Folhälsomyndigheten 18 mars 2020

Publicerad: 2020-03-23

Boklevereras till din bil

Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Därför har Kungshamns bibliotek infört en ny service till våra låntagare. Om du tillhör en riskgrupp, eller är över 70 år, så kan du få dina böcker levererade till din bil på Postens gamla parkering, bakom Systembolaget.

Så här går det till

 • Beställ som vanligt via bibliotek.ranrike.se, eller ring till 072-142 65 25.
 • När din beställning är klar meddelar vi dig via sms, e-post eller brev. (Får du reservationsmeddelanden via brev idag så kan det vara en bra idé att ändra till sms eller e-post för snabbare leverans)
 • Ring eller SMSa när du står på parkeringen och vill hämta dina böcker. Först då lånar vi ut böckerna på ditt lånekort och levererar till parkeringen. (Om du smsar så behöver vi få ditt låntagarID eller lånekortsnummer för att kunna låna ut böckerna på rätt lånekort)

Denna utökade service gäller enbart på Kungshamns bibliotek, under våra bemannade öppettider.

Publicerad: 2020-03-20

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

Folkhälsomyndigheten uppmanar till försiktighet med resande även inom landet. All bör tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls.
Läs mer här:länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2020-03-18

Familjecentralen

Från och med torsdagen den 19 mars, stänger vi den öppna verksamheten på Famlijecentralen i Hunnebostrand i 2 veckor. Öppnas igen 1 april.


Information från Polisen

Viktigt meddelande!

Polisen varnar för bedragare.
Bedragarna kontaktar äldre personer och erbjuder hjälp med att handla och genomföra coronaprover mot bankuppgifter. Folkhälsomyndigheten ber ALDRIG om bankuppgifter.

Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som erbjuder sig att till exempel handla. Läs mer på polisens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Information från Folhälsomyndigheten

Information från Folhälsomyndigheten 18 mars 2020

Publicerad: 2020-03-17

Distansundervisning för vuxenstuderande

Från och med onsdagen den 18 mars, kommer Vuxenutbildningen, Svenska för invandrare (SFI) och Sotenäs Gymnasieskola, studera på distans i 2 veckor. Enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten, se krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2020-03-16

Ny fas kräver nya insatser mot covid-19

I ett myndighetsmeddelande den 15 mars informerades om att arbetet med att bromsa spridningen av covid-19 i samhället går in i en ny fas, som kräver andra insatser än tidigare. Fokus ligger nu på att fördröja smittspridning i befolkningen, och samtidigt på att skydda de äldsta och sköraste mot sjukdomen.

Publicerad: 2020-03-14

Resor

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

 

Publicerad: 2020-03-14

Var källkritisk i sociala medier

Just nu florerar ogrundade rykten i sociala medier om covid-19 i Sotenäs kommun.

Sotenäs kommun vill påminna om vikten att vara källkritisk och söka information från officiella källor. Vi hänvisar till www.folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats
Sotenäs politiska ledning och kommunledning följer utvecklingen av covid-19 noga varje dag.

Publicerad: 2020-03-13

När smittar man?
Hur länge ska man stanna hemma?
Vad ska man göra om man känner sig sjuk?
När ska man kontakta vården?


Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn går igenom det viktigaste, utifrån aktuellt läge 13 mars 2020, när det gäller coronavirussjukdomen covid-19. Och grundråden är som alltid:
* Stanna hemma om du är sjuk
* Ha god handhygien
* Nys och hosta i armvecket
* Undvik att röra ögon, näsa och mun


Publicerad: 2020-03-12

Besöksförbud

Från och med torsdag, den 12 mars, inför omsorgsförvaltningen besöksförbud på kommunens särskilda boende för äldre, det vill säga Kvarnbergshemmet och Hunnebohemmet.
Beslutet är en försiktighetsåtgärd med anledning av det nya coronaviruset covid-19. Besöksförbudet gäller tills vidare och omfattar alla besökare för att minimera risken för smittspridning.
Omsorgsförvaltningen följer noga utvecklingen av coronaviruset och besöksförbudet är en av flera försiktighetsåtgärder. Direktiv har även gått ut till medarbetare inom Sotenäs kommun och endast frisk personal får komma in på våra särskilda boenden för äldre.
Besöksförbudet omfattar inte LSS-boenden eller trygghetsboende, där boendet är att betrakta som ett eget boende.
Från och med nu får personal inom omsorgsförvaltningen heller inte delta i mässor, konferenser eller utbildningar, såvida man inte kan delta digitalt. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2020-03-11

Pandemi

WHO deklarerade den 11 mars att covid-19 nu är en pandemi och att sjukdomen finns eller snart kommer att finnas i alla världsdelar och kommer sannolikt att drabba alla världens länder. Ett omfattande konsulärt arbete pågår med anledning av det nya coronaviruset.

UD arbetar dygnet runt med frågor som rör coronautbrottet, inte minst genom att besvara samtal från allmänheten.

Läs mer på: www.ud.selänk till annan webbplats

Publicerad: 2020-03-10

Folkhälsomyndigheten har släppt mycket viktig information om coronaviruset. Sotenäs kommun uppmanar alla sina invånare och besökare att läsa deras inlägg noga. Har du allmänna frågor om coronaviruset och sjukdomen Covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Till nyhetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Publicerad: 2020-03-05

Personer som har rest i de utsatta områdena och uppvisar symptom ska kontakta sjukvården genom att ringa till 1177.

Publicerad: 2020-03-04

Just nu handlar mycket om coronaviruset, men det är också förkylningstider. Här kommer lite goda tips och råd.

 • Tvätta händerna ofta
 • Nys i armvecket
 • Stanna hemma om du är sjuk


Publicerad: 2020-03-04

Kommunens pandemigrupp

En pandemigrupp har bildats, första mötet är den 5 mars. Den leds av personalchef och består av bland andra säkerhetssamordnare, medicinskt ansvarig sjuksköterska, kommunikationsansvarig och representanter från våra miljö- och städenheter bland andra. Pandemigruppen sammanträder och diskuterar åtgärder för att säkerställa att inte smittspridning sker i kommunen.

Flera gånger i veckan deltar säkerhetssamordnare och andra kommunrepresentanter i telefonkonferenser med Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare för att få information om läget lokalt, regionalt och nationellt och vilka åtgärder som behöver vidtas.

Publicerad: 2020-03-03

Chefsmöte med tanke på Coronaviruset

Idag tisdag den 3 mars har kommunchefens ledningsgrupp haft möte och diskuterat Sotenäs kommuns pandemiplan. Det är en plan som träder i kraft när en smitta konstaterats som smittar människor i hela världen, det vill säga coronaviruset covid-19.

Kommunchefen, förvaltningschefer och räddningschef, som ingår i ledningsgruppen, har försäkrat sig om att kommunens olika funktioner har tillräcklig beredskap och kapacitet.

Sotenäs kommun följer händelseutvecklingen och är beredd att förstärka insatserna om det bedöms nödvändigt.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial