Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Unga som vill påverka

Årskurs 4 på Hunnebostrands skola.

Kan även barn påverka och få inflytande i hur Sotenäs kommun ska utformas? Årskurs 4 i Hunnebostrand har i alla fall bestämt sig för att göra ett försök.

På det senaste kommunfullmäktigemötet hade de sänt in hela fem medborgarförslag, som berörde allt från bättre och säkrare badplats och hopptorn vid Hästedalen till cykelpark och förbättringar av Tumlaren.

”Eftersom det var val i år så började vi jobba med politik och demokrati på enkel nivå i början av terminen. Vi har diskuterat skillnaden mellan demokrati och diktatur, vi har jämfört partier och pratat om partiledarna och vad de heter. Vi tittade också på en film där två killar skickade in ett medborgarförslag till en kommun, som de delvis fick antaget. Hela klassen kände direkt att det ville de också göra” berättar klassläraren Eva Hallgren, som arbetar tillsammans med kollegan Sara Ryberg.

Eleverna fick dela upp sig i olika grupper och bestämma sig för vilket medborgarförslag de ville skicka in till kommunfullmäktige.

”De har fått lära sig att samarbeta och att skriva ett brev och mejla. Det har tagit 1,5 månader att arbeta med medborgarförslagen” berättar Eva Hallberg.

Och eleverna är mer än nöjda med sin insats:

”Det har varit häftigt, spännande och roligt. Man måste ju göra ett seriöst förslag och inte slarva. Sedan är det pirrigt för vi vet ju inte vad vi får för svar” säger Nicolina Sjögren.

Helene Stranne, kommunstyrelsens ordförande är imponerad av medborgarförslagen som redan har lästs upp i kommunfullmäktige:

”Tack för alla medborgarförslag som vi fått till kommunfullmäktige! De är välskrivna med bilder och exempel och innehåller många bra förslag som gör att vår kommun skulle kunna bli mer attraktiv och locka fler barnfamiljer till att vilja bosätta sig här.

Att skriva medborgarförslag kan alla som bor i kommunen göra och de ska vara skriftliga. Det går till så att medborgarförslaget läses upp under kommunfullmäktigemötet av ordföranden som frågar om det får framföras och säger då ledamöterna ja till det, så beslutar man att skicka det vidare till kommunstyrelsen för att de ska se till att förvaltningen, det vill säga tjänstemännen, behandlar era förslag. När det är klart kommer era medborgarförslag tillbaka till antingen kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen och då blir ni inbjudna att komma och berätta om dem. Sedan tas det beslut och ni får svar. Detta kan ta lite tid men enligt reglerna ska ni ha fått svar inom ett år, men vi får hoppas att det går fortare” säger hon.

Vill ni se när medborgarförslagen tog upp i kommunfullmäktige kan ni klicka på länken för webbsändningen av kommunfullmäktigemötet den 18 oktober, punkt nummer 8:

https://www.sotenas.se/sidor/snabbikoner/fullmaktige.4.2c8f1a2e159a048b65d4beaa.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65