Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Succé för säker nyckelhantering

Nyckelskåpet kan bara öppnas med hjälp av en personlig tagg och kod. Helena Götherström, kommunens fordonsansvarig, visar.

Men innan skåpet kan öppnas måste man blåsa i alkomätaren med godkänt resultat.

Sedan kan man hämta ut bilnyckeln. Samma procedur sker när nyckeln ska lämnas tillbaka.

I maj i år införde Sotenäs kommun säker nyckelhantering efter ett beslut i kommunstyrelsen.

Det innebär att kommunens 5 poolbilars nycklar endast kan hämtas ut av personalen genom en personlig tagg och kod. Först bokar föraren sin resa på webben. Därefter identifierar man sig med sin personliga tagg och kod vid nyckelskåpet. Därefter blåser föraren i en alkomätare, både före och efter färd.

”Istället för att installera alkolås i varje fordon införde vi en trygg och intelligent nyckelhantering med alkolås på själva nyckelskåpet. Detta eftersom kommunen har nolltolerans mot droger- och alkohol” berättar Helena Götherström, kommunens fordonsansvarig.

Sedan införseln av skåpet har inga nycklar tappats bort. Om nyckeln mot förmodan inte lämnas tillbaka, står det registrerat vem som har den och den kan spåras. Om nycklar inte hämtas ut inom 20 minuter efter att bokningen av bilen påbörjats försvinner bokningen. Det innebär att bilar inte kan bokas upp utan att användas, vilket ger en mer effektiv användning av dem.

Hittills har heller ingen personal blåst påverkad i alkomätaren. Om det skulle inträffa går det inte att få upp skåpet och ett meddelande skickas omedelbart till personalens chef. Sker det på kväll eller helgen får också chef i beredskap ett meddelande.

”Det är bra både för den enskilda och organisationen att ingen kör påverkad” säger kommunchef Maria Vikingsson.

 

För mer information kontakta:

Helena Götherrström, fordonsansvarig

helena.gotherstrom@sotenas.se

0721-47 08 28

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65