Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Succé för orienteringskurs

Daniel Nordström, utvecklingsledare vid Vuxenutbildningen.

För att få de nyanlända i Sotenäs kommun att snabbare både integreras och komma i arbete har kommunen erbjudit dem att delta i en 13 veckor lång orienteringskurs.
Kursen har nu anordnats tre gånger och blivit en stor succé!

Det finns en samhällsorienteringskurs som alla nyanlända i hela landet genomgår, som handlar om hur Sverige fungerar på ett nationellt plan, men en lokal orienteringskurs i den här omfattningen är kommunen relativt ensam i landet att anordna.
”Deltagarna är mycket nöjda och har gett den 4,7 i betyg på en 5-gradig skala och 100 procent av deltagarna uppger att de skulle rekommendera andra nyanlända att gå den” berättar Daniel Nordström som är Verksamhetsutvecklare på Vuxenutbildningen.
Kursen anordnas i samarbete mellan kommunen, Arbetsförmedlingen och vuxenutbildningen.
”Varje vecka har vi ett tema. Det kan handla om privatjuridik, hälsa och sjukvård och arbetsmarknad till exempel” berättar Daniel Nordström.
De nyanlända har också fått föreläsningar av 30 olika yrkesgrupper som finns i både kommunen, det privata näringslivet och den idéburna sektorn. Det har varit föreläsningar av butikschef, präst, ambulanssjuksköterska ja, en mängd olika yrken har varit representerade. Deltagarna har fått göra studiebesök på biblioteket, Tumlaren, Orkla och Kvarnberghemmet bland annat.
”De nyanlända ska få veta så mycket som möjligt om Sotenäs eftersom vi vill att de ska bosätta sig och arbeta här” säger Daniel Nordström.
Hittills är det närmare ett 50-tal personer som har genomgått kurserna och tanken är att verksamheten ska fortsätta.
”Som ett tack kommer vi att bjuda in både föreläsare och deltagare till en jultallrik i december, där vi också kommer att presentera det fina resultatet av utvärderingen” säger Daniel Nordström.


Vill ni veta mer om kursen? Kontakta Daniel Nordström, daniel.nordstrom@sotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65