Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Stort bidrag till hummeryngel

Per-Olof Samuelsson, projektledare.

Glädjande nyheter! Nu har Sotenäs kommun fått närmare fyra miljoner kronor för att starta ett nätverk mellan forskare och yrkesfiskare och för utsättning av hummeryngel i havet.

”Nätverket ska vi starta för att forskare och yrkesfiskare ska kunna utbyta erfarenheter och komma varandra närmare. Vi planerar två träffar per år och de yrkesfiskare som är intresserade får gärna kontakta mig. Den första träffen ska vi ha i april då vi ska samlas på Kristineberg forskningsstation och pratar om havskräfta och kollar våra hummeryngel bland annat” berättar Per-Olof Samuelsson, projektledare för Havsmiljösatsning Sotenäs.
Att sätta ut hummeryngel i stor skala är ett unikt projekt för Sverige som nu kommit till stånd. Under hösten har tio romhonor plockats in och nu finns de på Kristineberg i Fiskebäckskil.

”1500 hummeryngel ska släppas ut per år under tre år nordväst om Smögen. Vi hoppas att det ska stärka hummerbeståndet som är mycket dåligt just nu. Det kommer ta 7-8 år innan vi kan se om de yngel vi släppt ut även är de som sedan fiskas upp. Det kommer vi kunna se genom fångststatistik samt att ta DNA-prov på humrarna både när vi släpper ut dem och när de fiskas upp” berättar Per-Olof Samuelsson.

Han har arbetat hårt ända sedan förra sommaren med att försöka få projektet att bli verklighet:
”Det känns jätteroligt att vi har fått de här pengarna! Vi hoppas att de här hummerynglen vi släpper ut ska bli en bra förstärkning till beståndet som gynnar både yrkesfiskare och fritidsfiskare” säger han.

 

Är du yrkesfiskare och vill delta i nätverket mellan forskare och yrkesfiskare? Mejla Per-Olof Samuelsson:

per-olof.samuelsson@sotenas.se

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65