Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Stipendium gör slöjdundervisningen digital

Krist9ina Rexed med slöjsdstipendium i handen

Digitala verktyg ska föras in i slöjdundervisningen på Kungshamns och Smögens skola. Det blir verklighet efter att läraren, Kristina Rexed, tilldelats 10 000 kronor i stipendium.

Sprättare, nåldyna, virknål och stjärnskruvmejsel. När eleverna kommer in i en slöjdsal för första gången möts de av många slöjdspecifika ord och begrepp som de inte träffat på tidigare.

Många barn har helt enkelt aldrig tidigare hört namnen på sakerna i en slöjdsal.

"En elev kan säga att jag vill ha de där två vassa sakerna och mena ett par stickor, säger Kristina Rexed. Hur ska de kunna förklara vad de gör och berätta vad de gjort om de inte vet vad de olika sakerna heter?"


Sällskapet för folkundervisningens främjande förstod precis vad hon menade och tilldelade Kristina Rexed 2022 års pedagogiska stipendium på 10 000 kronor. I skrivningen står att pengarna ska användas som ett bidrag för att köpa in digitala verktyg som ett hjälpmedel att lära barnen adekvata ord och uttryck.


Det har redan resulterat i att skolan ska köpa ett abonnemang på en sajt där barnen kan titta på filmer om hur man, till exempel, virkar. Samtidigt lär de sig orden och hur man kan förklara hur processen har gått till i en slöjdportfolio, där eleven kan dokumentera det de gjort online.


"De jobbar med så olika saker, säger Kristina Rexed, det är svårt att visa allt och för många är det viktigt att få sitta i lugn och ro och titta."


De digitala verktygen ger också utrymme att visa upp saker man aldrig skulle kunna göra i slöjdsalen.

"Vi kan till exempel titta på när Michaela Ivarsdotter som är kopparslagarmästare driver en kopparplåt till en kopparkittel. Det skulle ju inte jag kunna visa i klassrummet, säger Kristina Rexed.

Dela detta innehåll