Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Spökfiskeprojektet har gjort rekordfångst

En mängd tomma hummertinor ligger på ett båtdäck.

I fredags gjorde kommunens fiskare, som draggar för spökfiskeprojektet, en rekordfångst!

Sotenäs kommun bedriver sedan 2017 ett spökfiskeprojekt, som innebär att man letar reda på och plockar upp spökfiskeredskap. Förlorade fiskeredskap som t ex hummertinor ute i havet leder till att fisk och skaldjur letar sig in i dem och till slut dör, så kallat spökfiske.

 

Just nu finns det fyra båtlag som draggar för kommunens räkning. En specialgjord dragg har tagits fram av Smögenvarvet AB, som ger extra effektivt resultat.

 

När fiskare draggade i Hållöfjorden i fredags, hittade man 34 hummertinor, vilket är rekord på en enda dag! För cirka två veckor sedan draggade man på samma ställe och fick då upp 28 tinor.

 

"Man skulle ju kunna tro att havet är rensat nu därute, men så är det ju uppenbarligen inte. Vi uppmanar därför folk att inte sätta hummertinor i eller för nära farleden " säger projektledaren Per-Olof Samuelsson.

Sammanlagt har man fiskat upp 950 hummertinor sedan projektets början 2017!

 

"Projektet pågår fram till februari 2023, men vi har för avsikt att fortsätta söka ekonomiskt stöd från Jordbruksverket och Fiskefonden så att vi kan fortsätta" säger Per-Olof Samuelsson.

 

Tack vare att hummertinorna nu plockats bort slipper humrar och fiskar fångas alldeles i onödan och svälta ihjäl.

Dela detta innehåll