Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Sotenäs står värd för "Great Sailing race"

OBS! DETTA ÄR ETT APRILSKÄMT!

Sotenäs kommun har ansökt om och blivit godkänd som värd för tävlingen ”Great sailing race”, som anordnas för 28:e året i rad!

Under vecka 30 kommer 27 ostindiefarare och segelfartyg från hela Europa, Arabvärlden och USA, till Sotenäs för att delta i tävlingen. På grund av fartygens storlek och kollisionsrisken, kommer all övrig båttrafik att förbjudas under vecka 30 inom Sotenäs kommun.

 

”Vi har ansökt flera gånger om att få vara värd för den här tävlingen, men det var först i år som vi hade turen med oss. Tävlingen är tv-sänd i 38 länder och detta kommer att ge kommunen riktig vind i seglen!” säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.

 

Sotenäs kommun har faktiskt lagt bud på en egen Ostindiefarare, som man hoppas kunna få köpa och delta i racet med.

 

”Ja, det är ett jättefint fartyg som vi håller tummarna för ska hamna i Sotenäs kommuns ägo. När tävlingen är över, som vi givetvis hoppas att Sotenäs kommun vinner, kommer fartyget absolut inte att ligga oanvänt. Då funderar vi istället på att lägga det på tvären mellan Smögenbryggan och Kleven, så att vi får en bra passage över, för både besökare och invånare” säger oppositionsrådet Therése Mancini.

 

För att fartygen ska ha ett bra landmärke att navigera efter, kommer Smögens vattentorn att målas om till en jätteräka, i god tid inför tävlingen. Arbete pågår för fullt med att ta fram den exakt rätta räkrosa nyansen på färgen.

”Smögen är ju skaldjurens huvudstad. När tv-sändningarna av tävlingen kablas ut, blir ett vattentorn som ser ut som en enorm räka, en mycket fin symbol i vår marknadsföring av Sotenäs” säger Olle Börjesson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

 

Sotenäs kommunledning har även anlitat en ljuskonstnär som förbereder en lasershow där kommunens kommunvapen, i form av en skädda, ingår och som ska lysa upp natthimlen i Sotenäs. Kommunvapnet kommer att synas vida omkring på himlavalvet under tävlingen.

 

”Vi är stolta över vårt kommunvapen och vi kan nog locka till oss både nya företagare och kommuninvånare när de får se en sådan ovanlig kulturyttring” säger Therese Mancini.

Priset till vinnaren av ”Great sailing race” kommer att bli en bit av Smögenbryggan, som sågas ut och pryds med en plakett med inskriptionen ”Full fräs i Sotenäs”.

 

”Att på det här sättet få med sig en genuin bit av Bohuslän tror vi kommer att bli mycket uppskattat. Och för att sedan få plats med vår egen Ostindiefarare, så krävs det nog faktiskt att rätt mycket av Smögenbryggan sågas bort, så det kommer bli ett rejält stort pris!” säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.

 

Sotenäs kommun hoppas kunna välkomna sin egen Ostindiefarare till kommunen redan i maj. Vill du delta i välkomstceremonin? Mejla till: info@aprilaprilsotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65