Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Projekt för biologisk mångfald på Smögen

Nordens Ark inventerar strandpadda, Två kvinnor och en man sitter på huk på berget framför havet

Nordens Ark inventerar strandpadda, Sotenäs 25 juni 2024.

LONA – Naturvårdsverkets satsning på lokal naturvård – fortsätter att medfinansiera ett initiativ som startades 2023 av Smögens Öråd och Perfect World Foundation. Syftet är att gynna fyra olika groddjursarter på Smögen och Kleven.

Inför LONA-dagarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i helgen vill vi passa på att berätta mer.

Projektet övervakar trenden för den utrotningshotade och av EU skyddade strandpaddan som har sin enda närvaro inom EU:s boreal biografiska zon just här i Sotenäs - och kanske den största i världen.
De övriga arterna är större vattensalamander, som är EU-skyddad, samt de i Sverige fridlysta arterna mindre vattensalamander och vanlig padda.

 

Man säger att där det finns paddor är naturen i balans. De är också bra för oss människor då deras föda bland annat består av fästingar och andra skadliga insekter.

Under 2024 pågår två olika men närbesläktade projekt:

  1. Inventering av strandpadda på Smögen, Kleven, Buskären och Hållö som genomförs av frivillig och med hjälp av Nordens Ark. Dessutom gör Länsstyrelsen nu i höst ett restaureringsarbete av ett antal våtmarker (hällkar) på Glommeskallen på Smögen för att på ett hållbart sätt återställa lämpliga livsmiljöer där för strandpaddan.

  2. Projekt biologisk mångfald på Smögenön arbetar mest runt myrarna på Mellanberg och Glommeskallen. I höst kommer det rensas en del växtlighet orsakad av övergödning. Det har håvats invasiv fisk som skadar arterna, en del yngel har med dispens flyttats vid torka, bilister har varskotts med skyltar och alla hushåll på Smögen har erhållit ett informationsblad från Smögens Öråd.

Antalet rapporterade fynd av groddjur och yngel på Smögen har ökat jämfört med föregående år. Arbetet bekräftar också strandpaddans fortsatta närvaro i Sotenäs.

Utmaningen är att undvika exploateringar för att skapa hållbara populationer. Det kan ta år och kräver kunskap och engagemang från kommunen och ideella organisationer.

 

Alla kan hjälpa till genom att rapportera fynd av groddjur och dess yngel via www.artportalen.se Länk till annan webbplats. alternativt skicka sms till 076–7676491.

 

För dig som vill lära mer kan vi arrangera promenader eller besök av de platser där arbetet sker i höst. Kontakta Jan på 070–9118350.

 

Läs mer om LONA här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll