Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Parkslide värsta fienden bland invasiva växter i Sotenäs kommun

Anläggningsteknikerna Lars-Erik Askman och David Emilsson var på Nordens Ark tillsammans med Pia Bergenholtz som är kommunens hållbarhetsstrateg.

Anläggningsteknikerna Lars-Erik Askman och David Emilsson var på Nordens Ark tillsammans med Pia Bergenholtz som är kommunens hållbarhetsstrateg.

Jättebalsamin och Vresros i alla ära men det är Parkslide som är den riktiga värstingen bland invasiva växter i Sotenäs.
Idag deltog kommunen i kampanjveckan "I fel natur", som handlar om att sprida kunskap runt invasiva arter och berättade om hur vi jobbar med problemet.

På Malmön har kommunens anläggningstekniker bekämpat ett stort beståndParkslide med hjälp av vägsalt som spridits på marken runt växen. Det verkar ha fungerat för idag är marken på platsen ren. Nu gäller dett att ha koll så inte nya skott tittar upp.

 

– På Malmön är problemet med Parkslide rätt stort nu, men det finns i alla delar av kommunen, säger Lars-Erik Askman som var där med saltet tidigare i år. Och det är nästan omöjligt att bekämpa.

 

Parkslide sprider sig lätt. Det räcker med ett gram av vilken del av växten som helst för att det ska bli nya plantor, berättar David Emilsson.
Det är alltså vilktigt att inte röra den så växtdelar sprids.


Än finns det inget lagkrav på att Parkslide ska rensas bort, men just på grund av den extrema spridningsrisken håller anläggningsteknikerna efter den så gott det går på kommunens mark.

Hjälp oss att hålla koll

För att kunna göra ett så bra jobb som möjligt behöver de få veta var Parksliden finns.

Om du ser växten, gör en felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så kommer informationen till rätt presoner.

 

Observera att kommunens personal bara kan ta bort Parkslide från den mark som kommunen äger.

Läs hela programmet: I fel natur - veckan mot invasiva arter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Bild på Parkslide

Så här ser Parkslide ut. Foto: artfakta.se

Dela detta innehåll