Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Om vikten av förberedelse - en föreläsning om att hantera pågående dödligt våld

Skolattacker och terrordåd går båda under beteckningen PDV – Pågående Dödligt Våld. I veckan fick anställda i flera olika roller inom skolan i Sotenäs kommun en genomgång i hur man ska agera om det värsta händer.

Risken att det ska hända just i Sotenäs är väldigt liten, det påpekar föreläsare Lena Ljungdahl gång på gång. Den är liten på alla håll i Sverige, men ändå händer det ibland.
Lena Ljungdahl är före detta polis och har utbildats i den metod och taktik som Polismyndigheten tagit fram för att hantera PDV-attacker.


Men mellan larm och att polisen kommer fram beror utgången helt på den som är på plats när det händer. Och det är alltså dem Ljungdahl koncentrerar sig på idag.
Nu föreläser hon för bla kommunanställda och journalister över hela landet om vilka åtgärder man kan göra. Och många är förebyggande.

  • Var uppmärksam på utanförskap. (Våga som pedagog/förälder/kompis berätta om om någon verkar må dåligt)
  • Lär känna den byggnad du arbetar i (dörrar, lås, nycklar, utrymnings- men kanske framförallt inrymningsmöjligheter)
  • Öva! Inövade beteenden tar över om du hamnar i skarpt läge.

PDV definieras bland annat av att det är ”en gärning som pågår tills någon avbryter den.” Ju mer förberedda de som finns på plats är ju kortare tid kommer våldet att pågå, menar Ljungdahl.

 

Och tvärtemot vad vi oftast får höra säger hon att det också måste finnas en förberedelse på att själv behöva ta till våld.
"De gärningsmän som beslutat sig för att göra en sån här sak är så övertygade att det inte kommer att fungera att prata med dem", säger hon.

Dela detta innehåll