Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Ny uppfinning kan få spökfisket att upphöra

Bild på en gul boj i vattnet som det står Lost object på.

Varje år försvinner cirka 640 000 ton fiskeredskap i våra hav varje år. Förlorade redskap kan fortsätta att fiska och döda marint liv i många år och dessutom förorena våra hav.

Innovationen SeaMe har testats under årets hummerfiske med framgångsrika resultat – med produkten kan nu borttappade fiskeredskap återgå till sina ägare. Systemet och produkten utvecklas i ett projekt med företaget CMAR, Fiskareföreningen Norden och Sotenäs kommun.


Innovationen av produkten och systemet SeaMe gör att fiskeutrustning inte tappas bort utan kan ingå i ett kretslopp. Under årets hummerfiske har Fiskareföreningen Norden testat produkten och resultatet har varit framgångsrikt. Nu väntar nästa steg i produktutvecklingen så att SeaMe kan ta plats på marknaden. Produkten gör att borttappade fiskeredskap kan komma tillbaka till sina ägare. En sensation för brukare, hav och samhälle!


Vad är SeaMe?

När ett fiskeredskap blir förlorat är det ofta svårt att återfinna. CMAR har tagit fram en produkt som hjälper till att lokalisera och bärga förlorade fiskeredskap och nu arbetar CMAR tillsammans med Fiskareföreningen Norden och Sotenäs kommun för att testa och anpassa lösningen till olika redskap. När ett redskap inte tas upp inom en viss förutbestämd tid flyter en markeringsboj upp till ytan och markerar det förlorade redskapet. Lösningen möjliggör dessutom enkel bärgning av de flesta objekt oavsett storlek och vikt.


Med ett helhetstänkt för ett friskare hav och hållbart fiske, kan nu befintliga fiskeredskap ingå i ett kretslopp och komma tillbaka till sin ägare om de förlorats. Projektet delfinansieras av Jordbruksverket genom Havs- och fiskeriprogrammet för 2014–2020.

 

För mer information kontakta:

Emma Ek, Sotenäs Symbioscentrum

Mejl: emma.ek@sotenas.se

Telefon: 079- 0610743

Dela detta innehåll