Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Ny unik utbildning

Nu startar vuxenutbildningen i Sotenäs kommun och livsmedelsindustrin tillsammans en unik utbildning. En utbildning som ger mycket goda chanser att få arbete.

Livsmedelsindustrin i Sotenäs med de tre största företagen Orkla, Leröy och Marenor i spetsen, har brottats med svårigheter att hitta rätt kompetens under en rad av år.
”Vi har träffat personalcheferna för de här tre bolagen, gjort en kompetenskartläggning och en analys av branschen som helhet. Därefter har vi tillsammans tagit fram en livsmedelsarbetareutbildning” berättar Daniel Nordström, verksamhetsutvecklare vid Sotenäs Symbioscentrum.

Utbildningen som är ettårig och börjar 15 januari nästa år, innehåller hygien- och livsmedelskunskap, arbetsmiljöutbildning och produktionskunskap, bland annat. Den är både teoretiskt och praktiskt upplagd.
Det finns 15 platser och den som söker ska ha genomgått grundskolan, men behöver inte ha någon gymnasieutbildning, då denna utbildning ger 800 gymnasiepoäng.

”Det finns mycket goda chanser att få jobb efter att man har genomgått den här utbildningen, eftersom det kommer behövas 20-30 nya anställda inom livsmedelsindustrin i Sotenäs bara det närmaste året” berättar studie- och yrkesvägledaren Sara Fröberg.
Förutom livsmedelarbetarutbildningen erbjuder vuxenutbildningen i Sotenäs även maritim kockutbildning (1 år), ekonomi- och löneassistent (1 år) och lärling handel och service (1 år). Munkedal, Lysekils och Sotenäs kommuner har samarbete och erbjuder olika typer av vuxenutbildningar. I Munkedal kan man till exempel läsa svetsarutbildning och maskinförarutbildning och i Lysekil erbjuds bland annat en restaurang- och storköksutbildning.
Man behöver inte bo i kommunen som anordnar utbildningen, för att få gå den.

”De här utbildningarna kommer att vara mycket betydelsefulla för att kunna få in våra nyanlända i arbete” säger Tommy Pettersson, rektor för vuxenutbildningen i Sotenäs kommun.


Vill du veta mer? Läs om alla utbildningarna på www.kompetenscentrum.nu Länk till annan webbplats.

 

Kontakt:

Sara Fröberg, studie- och yrkesvägledare

0523- 66 46 75

sara.froberg@sotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65