Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Nya förskolan en succé

Den 7 augusti i år flyttade 100 barn in i nya Solhagens förskola. Och hittills har allt gått över förväntan.

Karina Rödström är förskolechef och tar emot i de helt nya, fräscha lokalerna.
”Alla som kommer hit säger: ”Åh, vad fint det är”” berättar hon. Och visst är det fint. Högt i tak, färgglada nya leksaker och en ateljé där barnen kan få skapa.
Det var våren 2016 som gamla Solhagens förskola revs och den nya började byggas. De nya lokalerna har inspirerat till nya arbetssätt för personalen.
”Vi har delat in oss i nya arbetslag och barnen är indelade i grupper om små, mellanstora och stora barn. Det gör att vi bättre kan möta barnens behov och att miljön blir bättre anpassad efter barnen. I gruppen med stora barn kan vi till exempel låta saxar ligga framme som de kan använda i verksamheten, det gick inte när grupperna var blandade med mindre barn”” säger Karina Rödström.

Förskolan har också en matsal vilket man inte hade i den gamla förskolan och här får barnen ta från en buffé, vilket också är ett nytt och spännande moment. Och lite svårt.
”De allra minsta 1-2 år har inte buffé, men de övriga barnen får äta från den. Det gör att de lär sig att ta mat själva. Jag tror att de tycker att det är spännande och för mig känns det i alla fall rätt” berättar Karina Rödström.

Alla som har besökt en gammal förskola vet att ljudvolymen kan bli väldigt hög. Men på Solhagens förskola har man arbetat mycket med just ljudet och lyckats minimera det.
”Det har blivit väldigt bra” säger Karina Rödström.
Fortfarande arbetar både personal och barnen med att komma in i de nya rutinerna. Alla rum är ännu inte färdigmöblerade, till exempel personalavdelningen, men det räknar Karina Rödström med att man ska hinna inom kort.

”Personalen har gjort ett enastående arbete med att flytta verksamheten samtidigt som de skulle ta hand om alla barnen. Jag vill ge en stor eloge till dem” säger hon.
Just nu är det ett extremt hårt tryck på förskoleplatser i Sotenäs kommun och Solhagens förskola är redan full. Under hösten kommer en avdelning på Kompetenscentrum i Kungshamn att hållas öppen och förmodligen kommer ännu en avdelning att öppnas där i januari. Att bygga Solhagen större hade inte varit möjligt då bygglovet inte medgav större yta vare sig på bredden eller höjden.

”Dessutom är det väldigt svårt att dimensionera en förskola för man vet inte hur många som flyttar in och hur många som vill ha förskoleplats. Det finns också planer på att bygga en ny förskola på Väjern med två avdelningar när ekonomin medger” säger Mikael Sternemar (L), utbildningsnämndens ordförande.

 

För mer information kontakta Karina Rödström, förskolechef: karina.rodstrom@sotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65