Publicerad:
När Hunnebohemmet moderniseras väger medarbetarnas ord tungt
40 boendeplatser ska bli 60 när Hunnebohemmet byggs om och till. Samtidigt ska den idag ganska murriga byggnaden från 1982 bli modern, ljus och betydligt mera lättjobbad.
Förutsättningarna för att det faktiskt blir så är goda, då medarbetarna själva har haft mycket att säga till om.
Det ligger golvprover på ett av borden i samlingssalen på Hunnebohemmet. Längs väggarna står tavlor med färgprover och bitar av tyg i olika nyanser.
Ända ner på den här nivån är medarbetarna med i planeringen.
Det stora arbetet har förstås varit att ta fram planlösning, inredning och arbetsredskap som ska ge de äldre ett modernt boende och medarbetarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Äntligen kommer till exempel alla rum ha egen dusch och toalett.
”Förutom att det blir mycket bättre för omsorgstagarna kommer det att bli så oerhört mycket mer lättjobbat för oss, säger Helena Samuelsson som är med i referensgruppen för bygget.
”Det är väldigt mycket spring idag mellan förråd och rum och duschar. Och ofta väldigt tungt”
Bättre vitvaror och förvaring
I källaren har en prototyp av den minsta storleken på badrum byggts upp. Här kan man se så allt får god plats och testa den höj- och sänkbara inredningen som kommer att bli standard.
”Förutom sådana förbättringar så kommer byggnaden att bli tekniskt uppdaterad”, säger Petra Hurri som är omsorgens projektledare för ombyggnaden.
"Vi får t ex fiberanslutning, utökad reservkraft, bättre ventilation och avlopp och bergvärme som även möjliggör ett gott inomhusklimat vid värmeböljor”, berättar hon.
Utmaningar under byggtiden
Kommunens projektledare kommer under byggtiden att fungera som en länk mellan den som får entrprenörskontraktet och de som arbetar på hemmet.
Det kommer såklart att bli en utmaning att bo och jobba mitt i en byggarbetsplats, men eftersom den nya delen ska byggas först kommer majoriteten av de äldre kunna flyttas dit medan den gamla huskroppen renoveras.
I slutändan verkar de alla överens om att det kommer att vara värt allt omak.
”Det är så mycket som kommer att bli bättre”, säger Maria Brorsson som också hon är med i referensgruppen. ”Förutom allt det praktiska så kommer det att bli betydligt bättre för boende och besökande. Det kommer att bli lättillgängligt att gå ut i trädgården och det blir trivsamma samlingssalar där man kan ha kalas till exempel.”
”Blir det bara som vi vill nu så kommer det att bli hur bra som helst”, säger hon.
Utöver tillbyggnad och ombyggnad av boendeenheter så kommer även tillagningskök och hemtjänst, rehab och sköterskeenhet få nya lokaler i byggnaden.
Dela detta innehåll
KOMMUNIKATION