Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kurs om hot och våld

Idag har kommunfullmäktiges ledamöter gått en kurs som handlar om hot och våld mot förtroendevalda.

Agneta Blom, docent i statsvetenskap och ordförande i kommunfullmäktige i Örebro, föreläste om hur man som förtroendevald ska agera om man blir hotad.

”Anmäl alltid! Du kan själv inte bedöma hur allvarligt hotet är. Och även om polisen inte hittar förövaren, är det viktigt att anmäla om det händer igen. Ju fler anmälningar som finns, desto lättare är det för polisen att skaffa sig en bild av situationen” sade hon.

De politiker som är mest utsatta för våld och hot är riksdagsledamöter följda av landstingsledamöter och sedan kommunpolitiker.

”Att hoten ökar när det är valår beror förstås på att politiker syns mer då och att politik blir viktigare för de flesta under ett valår” sade Agneta Blom.

Sotenäs kommun ska nu ta fram en lathund som alla förtroendevalda politiker ska få för att man snabbt ska veta hur man ska agera om man utsätts för hot eller våld i sitt uppdrag.

”Blir man som politiker utsatt ska man anmäla. Det ska vara en rutin så att alla vet vad som gäller” sade Peter Hemlin (M), kommunfullmäktiges ordförande efter kursen.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65