Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kulturpriset 2021 har tilldelats Bodil Tingsby

Kvinna i glasögon och vit kappa tittar in i kameran.

"Jag har nog aldrig blivit så överraskad!" kommenterar Bodil Tingsby nyheten om att hon tilldelas Sotenäs kulturpris 2021.

"Men förstås stolt" tillägger hon, och glad för att det kan sprida ännu mer ljus på en av vårt lands absolut största författare.

 

Hennes film m Emelie Flygare-Carlénhar setts av cirka 200 000 på biografer och i SVT. Boken finns nu i en andra upplaga.

I närmare hundra år var Emilie Flygare-Carlén vår mest lästa författare både i Sverige och utomlands. Hon skrev dessutom världens första thriller, "Rosen på Tistelön", vilket får litteraturprofessor Yvonne Leffler att utnämna henne till vår första deckardrottning.

 

Liksom flera av hennes största romaner utspelar den sig i det bohuslänska kustbandet, och i minst fyra står platser i Sotenäs i centrum. Stormarna på den mytomspunna Soten förstås, Buskären utanför Smögen, den vackra och välbevarade Gerlegården i Kungshamn och så gården vid ”Bottna strand”, som hon skriver i Ett köpmanshus i skärgården, i dag Gerlesborg.

 

I Bodil Tingsbys film och i hennes roman, "Jag heter Emilie", får vi följa Emilie Flygare-Carlén från ungdomen som skeppare ombord på faderns skutor till de litterära kretsarna i Stockholm och tiden som internationell celebritet.

"Men också till kampen mot en tungt och gripande livsöde" tillägger Bodil.

 

Stort grattis till Bodil Tingsby, Årets Kulturpristagare i Sotenäs kommun!

 

Dela detta innehåll