Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kommuner utbildar tillsammans

Några av deltagarna i utbildningen tillsammans med projektledaren Monika Bensköld.

”Det här är inget man tackar nej till.” Orden är Louise Janssons, som arbetar som vårdbiträde i Sotenäs kommun, sedan över 17 år tillbaka.

Just nu går hon en valideringsutbildning inom vård och omsorg som innebär att hon kommer att bli utbildad undersköterska lagom till midsommar.

De tre kommunerna Sotenäs, Munkedal och Lysekil gör utbildningsinsatsen tillsammans och har gemensamt gått ut med erbjudandet till de vårdbiträden man har anställda.

Utbildningen, som har 30 deltagare från de tre kommunerna, påbörjades 19 september. En heltidsanställd pedagog, Catharina Agnulf, undervisar deltagarna tre tillfällen i veckan ute i de olika kommunerna, vilket gör att deltagarna kan välja vilket undervisningstillfälle de vill delta i.

”Inför varje lektionstillfälle, som är tre timmar, har deltagarna fått läsa in avsnitt ur studiehandledningen och fått frågor som de ska fundera över” berättar Christina Agnulf.

Responsen från deltagarna är mycket stor:

”Det här är jättebra! Jag trodde att det skulle vara svårare, men det har visat sig att jag nog kan mer än jag själv har vetat om” säger Wenche Bang, vårdbiträde från Munkedal.

”Vi får ny kunskap och för möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med andra som arbetar inom samma yrke i andra kommuner” säger Evelina Jonasson, vårdbiträde i Sotenäs kommun.

Alla vårdbiträden i Sotenäs, Munkedal och Lysekils kommuner kommer att erbjudas utbildningen och ambitionen är att erbjudandet därefter även ska gå ut till timanställda. Förutom valideringsutbildning av vårdbiträden är förhoppningen att undersköterskor ska erbjudas påbyggnadsutbildning enligt samma modell till specialistundersköterskor.

”Kompetensutveckling har inte varit tillräckligt prioriterat tidigare, men det är något vi måste för att vara en attraktiv arbetsgivare och värna om alla fantastiska medarbetare vi har. Det höjer kvalitén och det är värt varenda krona. Utbildningen höjer dessutom deltagarnas självkänsla” säger projektledaren Monika Bensköld.

Hon menar att det inte bara är arbetstagarna utan även arbetsgivaren som har mycket att vinna på valideringsutbildningen:

”Ja, kommunerna har massor att vinna. Vi får personal som trivs och får en kompetensutveckling. De får tid att reflektera över sitt arbete. Trivs man med sitt arbete gör man ett bättre jobb och då utvecklas hela verksamheten” säger Monika Bensköld.

 

För mer information kontakta:

Monika Bensköld, projektledare

monika.benskold@sotenas.se

0523- 66 44 54

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65