Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kommunalrådets nyhetsbrev okt-17

Förra veckan gick Sotenäs kommun ut med den fantastiskt roliga nyheten att Mollbrinks Galleri, i samarbete med Kosta Boda, tar hit en unik glasutställning till Kungshamn den 8-10 december.

Det känns väldigt tillfredsställande att vi kan ha det här samarbetet med Mollbrinks och jag hoppas att så många som möjligt, från både när och fjärran, tar tillfället i akt och besöker utställningen som innehåller verk av Sveriges främsta glaskonstnärer.

En annan glädjande nyhet är att Sotenäs Symbioscentrum har fått drygt 300 000 kronor från Jordbruksverket för att utveckla en vattenbruksplan. Vattenbruksplanen ska kartlägga kommunens havsområden för att se vilka som är lämpliga för vattenbruk. Det här är ett viktigt arbete för att utveckla vårt hållbara, marina företagande i kommunen eftersom vattenbruk är en av våra framtida näringar. Om lämpliga ställen identifieras skulle det kunna röra sig om till exempel algodling, skaldjur, sjöpungar med mera.

Sotenäs Symbioscentrum har dessutom fått ett bidrag på 135 0000 kronor för att utveckla industriell symbios i Sverige. Sotenäs kommun är en part liksom tre lokala företag, Rena Hav, Westcoast Smolt och Swedish Algae Factory. Linköpings Universitet liksom flera andra kommuner ingår också i projektet.

Det är angeläget att vi arbetar med cirkulär ekonomi och industriell symbios för att nå en mer hållbar utveckling. Dessutom är det roligt att vi nu gör det i samarbete både med den akademiska världen och andra kommuner.

Sotenäs kommun vill ha en fossiloberoende fordonsflotta i kommunen senast år 2030. Kommunen har idag endast ett fåtal laddstationer för att kunna ladda såväl egna elfordon som allmänhetens, men detta räcker inte till på långa vägar.

Därför vill kommunen nu investera i 20 laddstationer till en totalkostnad av knappt 3, 5 miljoner kronor. För detta kommer vi söka statligt investeringsbidrag och förhoppningsvis ska laddstolparna kunna vara på plats någon gång under 2018-2019.

Förra onsdagen var det 175 år sedan Hållö fyr tändes för första gången och det 175-årsjubileumet var flera av kommunens representanter på plats för att fira.

Hållö fyr är ett av kommunens viktigaste och mest uppskattade besöksmål och vi hoppas att fyren kommer att fira många jubileumsdagar framöver.

Några som vi också vill fira och sätta fokus på, är våra medarbetare. Förra året bjöd därför kommunen sin personal på fritt inträde till Nordens ark under några personaldagar och vi bjöd även på julbord som vår maritima kockutbildning hade tillagat.

I november i år arrangerar kommunen två personalfester där vi från kommunledningens sida vill visa vår uppskattning för våra duktiga medarbetare. Jag hoppas ni alla får riktigt trevligt och vill som representant för kommunledningen helt enkelt säga: TACK!

 

Med vänlig hälsning

Mats Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande

 

För kontakt mejla:

 

mats.abrahamsson@sotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65