Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Insamling ska skynda på utbyggnad av fiskrev för torsk och hummer

Havsmiljösatsning Sotenäs, som drivs av Sotenäs kommun, har flera fantastiska saker på gång för att rädda vårt hav!

Målet för Havsmiljösatsning Sotenäs är att försöka få tillbaka den biologiska mångfalden i havet som vi hade fram till 1970-talet med bland annat torsk, rödspätta, gråsej, långa, kolja och hummer i våra kustvatten.

 

Redan 2013 påbörjade Havsmiljösatsning Sotenäs ett projekt för att rädda kusttorsken. Kommunen lade ut konstgjorda rev av sprängsten och betongrör för att ge torsken lekplatser och gömställen. Reven lades ut i omgångar i havet utanför Sotenäs och en undervattensfilmning 2017 visade att torsk faktiskt sökt sig till reven!

 

Havsmiljösatsning Sotenäs har också ett hummeryngelprojekt, där vår projektledare Per-Olof Samuelsson kläcker hummeryngel i sin sjöbod som sedan placeras ut vid reven. Hittills har hela 8 000 hummeryngel satts ut och förhoppningen är att de ska förstärka det lokala beståndet av hummer så att vi även i framtiden kan ha ett fint och givande hummerfiske.

Men allt detta kostar pengar, mycket pengar.

 

Hittills har EU-medel och Jordbruksverket finansierat stora delar, men det är osäkert om det finns möjlighet att i nya EU-perioden få medel och det är kraftigt försenat.

 

”För att kunna bygga färdigt reven behövs 5-10 miljoner kronor. Vi hoppas kunna börja bygga vidare på reven redan i år och kan starta med 400 000-500 000 kronor. Tack vare frivilliga, som till exempel Smögens Öråd, som har skänkt 10 000 kronor, har vi cirka 50 000 -60 000 kronor” berättar Per-Olof Samuelsson.

 

Sotenäs kommun har ett samarbete med Sveriges Fiskares Producentorganisation som nu startat en insamling för att kunna slutföra projektet!

 

Läs mer om insamlingen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll