Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Förflyttning med känsla lärs ut på Hunnebohemmet

Manlig sköterska ligger i rullstol medan två kvinnor över förflyttning på honom

Under våren har alla anställda på Hunnebohemmet gått en förflyttningsutbildning. Det kanske kan verka självklart hur man flyttar en person från till exempel en stol till en annan, men utbildningen har visat att små detaljer kan göra väldigt stor skillnad.

Att arbeta i balans med kroppstyngden, planera förflyttningen innan man börjar och låta en ha huvudansvaret. Det är några av sakerna som Irene Bakke Hansson och Eva Rahmberg, som båda utbildats till instruktörer för att sedan utbilda sina kollegor, lär ut.


Det handlar också om handfasta hjälpmedel som tunna hala plattor som sticks under låren för att lätt kunna flytta någon fram och tillbaka på en stolsits, eller nya sätt att använda ett draglakan.


”Men det handlar också om bemötande”, säger Irene Bakke Hansson. ”Att inte ta ifrån människorna som bor här saker de faktiskt kan göra själva och att alltid möta dem i ögonhöjd.”


Utbildningen i förflyttning är en särskild satsning som Sotenäs kommun gjort för att komma till rätta med förslitningsskador hos personalen, men också för att använda korrekta grepp som är så skonsamma för de boende som möjligt.

Hunnebohemmet är först ut, sedan följer Kvarnbergshemmet och hemtjänsten. Även vikarier som jobbar mycket får gå och inför sommaren ges en kortversion.

Och det verkar vara uppskattat. På utvärderingen efteråt är alla unisont jättenöjda och uttrycker hur viktigt det är att påminnas om sådana här saker även om man jobbat länge.


”Det är inte så dumt att de får öva sig på att vara patienter också så att man förstår hur det känns”, säger Irene Bakke Hansson.

Dela detta innehåll