Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Företagsbesök hos besöksnäringen

Ramsviks camping besöktes av kommunchef Maria Vikingsson, kommunalrådet Mats Abrahamsson och näringslivsutvecklare Tomas Larsson, här i samspråk med Torbjörn Backlund.

Emma Wallström, Mats Abrahamsson, Tomas Larsson, Michael Wallström, Maria Vikingsson och Joakim Sandberg.

Besöksnäring, säsongsarbete och fisk stod i fokus när kommunens representanter nyligen gjorde företagsbesök hos Ramsviks Stugby & Camping och Fiskaffären i Hunnebostrand.

Torbjörn Backlund är andra generationens campingägare på Ramsvik, som startades av hans föräldrar i slutet av 50-talet. Idag driver han anläggningen tillsammans med sambon Annika Johansson med fokus på ”outdoor” och saltstänkta äventyr, med 37 anställda under högsäsong och sex personer året runt.
"Hos oss köper man en upplevelse, inte bara ett boende" säger Torbjörn som har 131 stugor, ett 30-tal campingtomter – och en fantastisk sandstrand med krabbfiskebrygga.
Camping har verkligen haft en rekordsäsong i år. Över 75 procent av allt boende i Sotenäs är just på en camping eller stugby, något högre än genomsnittet i Bohuslän. En gäst på campingarna spenderar i snitt 1200 k/natt.
"Turistpengar som kommer in hos oss rullar vidare hos de lokala företagarna" förklarar Torbjörn som främst anlitar lokala hantverkare och leverantörer som samarbetspartners.
Idag vill besökaren ha mer upplevelser och mer service. Torbjörn konstaterar att utvecklingen går mot en mer personalintensiv verksamhet med restaurang, städning, frukostbuffé och aktiviteter. Det ställer höga krav på bra personal och att personalen stannar kvar. Där är boende för säsongsanställda en nyckelfråga, både på Ramsvik och för Fiskaffären i Hunnebostrand precis som för de flesta besöksnäringsföretag.

För tre år sedan tog Michael och Emma Wallström över Fiskaffären i Hunnebostrand och för andra hösten i rad driver man restaurang i den lokal där det sommartid finns en klädaffär.
"På sommaren har vi tre år i rad haft en uteservering, och när lokalen blev ledig nu på hösten, flyttade vi in matserveringen här" säger Emma och visar runt i den mysiga lokalen där det känns som att vara i en rymlig sjöbod.
För att komma till restaurangen går man förbi delikatesserna i fiskaffärens disk.
"Det är en riktig helhetsupplevelse här med bryggan utanför, färsk fisk och bra mat" säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.
Närheten mellan råvara och servering är inte en tillfällighet för Michael som även driver Ekelöfs fiskgrossist på Smögen.
"Då får vi bra snurr på fisken och korta transporter. Vi köper det mesta på auktionen på Smögen, för där är det bäst kvalitet" säger han.
Fiskaffären och restaurangen har fyra heltidsanställda kockar – hela året. Och på sommaren är det runt 25 som jobbar här.
"Den här sommaren ville kvällarna aldrig ta slut. Hade vi inte haft turisterna hade vi nog inte varit vad vi är idag. Det är turismen vi lever på" säger Emma Wallström avslutningsvis.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65