Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Fira miljövänligt

Blombladskonfetti, såpbubblor, vimplar och flaggor – det är receptet för sommarens alla firanden enligt KIMO, Kommunernas internationella miljöorganisation.

Då slipper djur och natur att drabbas av vår glädje!

Nu är det dags att fira studenten, skolavslutningen, Nationaldagen och andra festligheter. Dessvärre kantas gatorna inte bara utav firande människor utan även av konfetti och ballonger av plast eller latex. När firandet är över hamnar skräpet på marken och leds via vattendrag till havet – och få har nog undgått den rådande oron av mängden plast i våra hav.

 

"Det finns flera bra alternativ för att fira ordentligt, till exempel nedbrytbar konfetti, blomblad, fågelfrön eller ris. I stället för ballonger kan man blåsa såpbubblor, hänga upp flaggspel eller vara lite innovativ och kreativ och hitta egna sätt att fira" säger Karin Meyer, miljöutredare på miljöförvaltningen och koordinator KIMO Sverige.

 

Konfetti och ballonger är ofta gjorda av plast eller latex. När de blir liggande som skräp i naturen fragmenteras de till mindre beståndsdelar och blir så kallad mikroplast. Det som hamnar på gatan kommer så småningom att hamna i ett vattendrag och slutligen i havet. Ballonger som släpps upp i himlen ramlar ner någon annanstans där de kan göra stor skada för djur och natur. De kan till exempel fastna i matsmältningssystemet, vilket leder till att djuret svälter ihjäl.

 

Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer, och mikroplaster förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. Det finns på havsbotten, i vikar och kustområden, på stränder och i levande organismer.

 

Läs mer på: www.kimointernational.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65