Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Få trafikolyckor och färre brott under sommaren 2020

Nyligen var det dags för politiker och tjänstepersoner att göra den årliga summeringen av hur sommaren har varit när det gäller kommunens verksamheter (bilden).

Ovanligt bra, blev det sammanlagda omdömet.

Dan Carlsson, kommunpolis, berättade att fyra sommarpoliser har varit placerade i Kungshamn. Statistiskt har det varit den lugnaste sommaren på 5 år i Sotenäs kommun, när det gäller antalet anmälda brott. Det har varit 20 % färre anmälda brott jämfört med den högsta nivån de senaste fem åren. Däremot var det en relativt stökig midsommar med ganska många fyllerister och fylleriet fortsatte under sommaren, speciellt på Smögenbryggan och i närområdet.

"Sommarpoliserna har haft väldigt bra samarbete med ordningsvakter och kommunens personal" sade Dan Carlsson.

 

Pär Eriksson, tekniska utskottets ordförande, påpekade att beläggningen i gästhamnsverksamheten har varit 25 % lägre än under en vanlig sommar, vilket kommer ge 1 miljon kronor i lägre intäkter till kommunen. Det ser likadant ut i alla kommuner i norra Bohuslän och beläggningen sjunker mer och mer, ju närmare Norge man kommer.

 

Eva Abrahamsson, ordförande i Miljönämnden i Mellersta Bohuslän, uppgav att miljöavdelningen har gjort nästan 400 besök ute i krogverksamheterna i Sotenäs, Lysekil och Munkedal. Den goda dialogen miljöinspektörerna hade med krögarna innan säsongen har lönat sig, det har varit 92 avvikelser och hälften av dem i Sotenäs. De har alla kunnat rättas efter tillsägelse och ingen krog har behövt stänga.

”Våra miljöinspektörer har varit fantastiska” sade Eva Abrahamsson.

 

Peter Bergman, räddningschef, berättade att man i år haft ovanligt många automatlarm. I vanliga fall har man 20-25 automatlarm under sommaren, i år var det dubbelt så många. Av dem har 10-15 varit inom livsmedelsindustrin, men det har även varit många boenden, till exempel vandrarhem och hotell som larmat.

 

"Många larm har varit på grund av matlagning och kanske beror det på att fler lagat mat på boendet än gått ut och ätit" sade Peter Bergman.

Det har inte varit några bränder, endast tillbud. Det har även inkommit 16 inbrottslarm på kommunens fastigheter.

"Det har tyvärr också skett två dödsfall, en vattenskoterolycka och en drunkningsolycka" berättade Peter Bergman.

Trafikolyckorna däremot var väldigt få i år. De brukar vara 20 stycken per sommar, men under årets sommar har det bara inträffat 3 stycken.

 

Lisbet Olsson, omsorgsförvaltningens chef, berättade att sommaren 2020 var den bästa sommaren på många, många år.

"Det berodde dels på att vi inte erbjudit hemtjänst till delårsboende och belastningen på hemtjänsten har därmed varit lättare. Det har dessutom var osäkert i restaurangbranschen, vilket gav full täckning på vikariefronten inom omsorgen redan i slutet av maj. Det har knappt någonsin hänt tidigare."

 

Hon fortsatte:

"Vi har haft mycket välfungerande vikarier denna sommaren och hög beredskap för smittspridning och vidtagit många försiktighetsåtgärder. Totalt sett har det varit en fantastisk och stabil sommar" sade hon.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65