Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Dataintrång hos Folkhälsomyndigheten

Bild över Hovenäset hamn med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Folkhälsomyndigheten har utsatts för försök till intrång i databasen SmiNet, som används för att lagra anmälningar om smittsamma sjukdomar, däribland covid-19.

Under vecka 21, mellan 26:e och 28:e maj, var databasen därför tillfälligt nedstängd. De fall av covid-19 som bekräftats under de dagar systemet var stängt, rapporteras in under helgen vecka 21 och under vecka 22. De bekräftade fallen redovisas i statistiken utifrån det datum anmälan registrerades i SmiNet.

 

Detta innebär att fall som egentligen skulle ha registrerats och redovisas under vecka 21 nu istället redovisas under vecka 22. Antalet fall som redovisas per dag under vecka 21 och 22 reflekterar inte smittspridningen utan behöver tolkas över en längre tidsperiod.

 

Västra Götaland har haft skärpta regionala rekommendationer sedan mitten av februari.

Nu har Västra Götalandsregionen (VGR) beslutat att INTE förlänga ytterligare. Det betyder att kommande söndag, vår nationaldag 6 juni, sätter punkt för vår tid med särskilda regionala rekommendationer. Sedan följer vi i Västra Götaland enbart Folkhälsomyndighetens nationella råd och rekommendationer.

 

 

Det här kan givetvis ändra sig på nytt, om smittspridningen tar fart igen. Pandemin härjar fortfarande i samhället.

 

Med andra ord – håll avstånd, undvik trängsel och jobba hemifrån i möjligaste mån.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65