Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Därför ändrar vi omsorgsmedarbetarnas semesterperiod

En kvinnohand håller en äldre man om armen. Mannen håller i en liten boll.

Varför har Sotenäs kommun valt att ändra semesterperioden för sina medarbetare inom omsorgen i sommar? Jo, Sotenäs kommun har, i likhet med de flesta andra kommuner, stora svårigheter att få tillräckligt många vikarier till omsorgsverksamheterna under sommaren.

Totalt är behovet inom omsorgen i Sotenäs kommun över 100 vikarier, för att det ska vara möjligt att bevilja alla våra tillsvidareanställda medarbetare en välbehövlig semester under sommaren.

Därför har vi erbjudit semestervikarier att arbeta 8 veckor men få betalt för 10, vilket har inneburit ett ökat, men tyvärr inte tillräckligt stort antal vikarier.

 

Förvaltningen har, på grund av dessa svårigheter med vikarier, därför valt att följa semesterlagen om att erbjuda semester mellan 1 juni-31 augusti till sina tillsvidare anställda medarbetare, istället för att begränsa semesterperioden till ett färre antal veckor i mitten av sommaren. Detta på grund av att vi tydligt har sett de senaste åren att andra semesterperioder har krävt att vi hindrar personal att ta semester och får erbjuda avtal för detta- eller helt enkelt får bryta semestrar för personal, som istället får gå in på övertid.

 

Vi har tillsammans faktiskt har ett uppdrag att utföra: att verkställa insatser som våra medborgare har behov av och har fått beslut om. Vem ska annars ta hand om våra sköra äldre?

 

Med uppdraget för ögonen, behovet av semester för vår personal efter två slitsamma år på grund av pandemi och med svårigheter att hitta vikarier, tog därför förvaltningsledningen beslut att sprida ut semesterperioden över hela sommaren med möjlighet för medarbetare att, inom givna ramar, själva komma överens om hur semestern kan förläggas. På så sätt minimeras behovet av antalet vikarier och vi säkerställer kvalitet i verksamheterna, samtidigt som vi ger personalen möjlighet till sin välbehövliga återhämtning.

 

Både före beslutet, nu och efter sommaren, välkomnades och fortsatt välkomnas förslag på andra lösningar som skulle lösa personalförsörjningsproblematiken. Denna fråga har lyfts inför beslut i samverkan med våra fackliga företrädare, men hittills har inga alternativa förslag inkommit. Till hösten kommer vi att utvärdera tillsammans med medarbetarna hur det föll ut.

 

Om du som läser detta vill göra en insats genom extra- eller sommarjobb hos oss i Omsorgsförvaltningen kan du skicka in din ansökan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

För mer information kontakta:

 

Lisbeth Olsson, omsorgsförvaltningens chef

Telefon: 0523-66 45 54

Mejl: lisbeth.olsson@sotenas.se

 

Dela detta innehåll