Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Bussutrymningsövning som väcker tankar

År 2017 inträffade en fruktansvärd bussolycka utanför Sveg. Tre barn omkom och 38 skadades. Var tredje elev i olycka var obältad.

För 17 år sedan började Räddningstjänsten i Sotenäs att varje år utbilda alla kommunens elever, från förskoleklass till och med 9:an, i bussutrymning och bussäkerhet. Man var då först i Sverige med detta.

 

Häromdagen var det återigen dags för en bussutrymningsövning, den här gången med en sjundeklass.

"Vi lär dem hur man ska uppföra sig på en busshållplats, hur man ska uppföra sig i bussen, hur man utrymmer en buss om det händer en olycka och hur man ska samlas efter en utrymning. Och naturligtvis hur viktigt det är med säkerhetsbälte. Eleverna i Sotenäs kommun ska helt enkelt veta vad de ska göra om något händer när de åker buss" säger utbildaren och kommunens fordonsansvarig, Helena Götherström.

 

Hon har tagit kontakt med bland annat insatsledaren som var först på plats vid dödsolyckan i Sveg för att få information om vad som hände, och sjunde och åttondeklassarna får vara med på en simulering av vad som kan hända vid en olycka.

 

Alla elever bältas givetvis, men en docka, som sätts längst bak i bussen, är obältad. Därefter kör chauffören bussen i 60 kilometer i timmen och tvärnitar sedan. Dockan flyger framåt, men alla bältade elever sitter tryggt. En viktig och tankeväckande övning.

 

Glöm aldrig bältet, vare sig du är liten eller stor! Det räddar liv!

 

För mer information kontakta:

Helena Götherström, fordonsansvarig

Telefon: 0523-66 45 30

Mejl: helena.gotherstrom@sotenas.se

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65