Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Använd munskydd i kollektivtrafik och i vårdlokaler

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

 

"Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta" säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

 

Läs mer om munskyddsanvändning i kollektivtrafik här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Som ett tillägg till redan gällande åtgärder för att minska smittspridning rekommenderar nu VGR att patienter, besökare, ledsagare och personal kontinuerligt använder munskydd i vårdlokaler där mer än en person vistas samtidigt.

 

Syftet med den nya rekommendationen är att minska smittspridning från asymtomatiska och presymtomatiska bärare av coronaviruset, alltså de personer som kan smitta andra utan att själva ha symtom eller som ännu inte hunnit få symtom.

 

"Det viktigaste vi alla kan göra för att minska smittspridningen är dock att fortsätta följa de allmänna råden" säger Anders Kullbratt, NU-sjukvårdens biträdande sjukhusdirektör.

 

Läs mer om munskyddsanvändning i vårdlokaler här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll

Jenny Borg

Kommunikatör

 

jenny.borg@sotenas.se

0523 - 66 46 65