Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Väjernföretag med på hetaste listan

I Väjern finns företaget Optixmarine som utsetts till ett av Sveriges bästa teknikstartups!

Tidningen Ny Teknik utser varje år 33-listan där Sveriges bästa, mest innovativa teknikstartups som kan förändra de branscher de arbetar inom och som har en internationell potential – bolag som är morgondagens teknikstjärnor!

 

Bolagen måste ha en egen teknisk innovation, får vara som mest sju år gamla samt vara onoterade. Sedan 2008 har bolag som Spotify, Izettle, Yubico, Mojang, Truecaller och Mapillary varit med i början av sin bana- och nu har alltså Sotenäsbaserade Optixmarine tagit plats på listan.

 

Optixmarine grundades hösten 2015 av Torbjörn Lundh. Han har lång erfarenhet från fartygsbranschen och stötte tidigt på problemet att huvudmotorns varvtal optimeras efter generatorns behov – inte propellerns.

Växellådan, som kallas Optixdrive, möjliggör enligt företaget en bränslebesparing på upp till 25 procent och en återbetalningstid på cirka två år.

 

Lösningen består av en variabel växellåda som installeras efter motorn. Optimeringen sker med hjälp av hydraulik som kompenserar ett för lågt eller för högt varvtal från huvudmaskinen.

 

Stort grattis från Sotenäs kommun och lycka till i framtiden!

 

Läs mer om alla bolag på listan här:

https://www.nyteknik.se/special/33-listan-2020-har-ar-sveriges-basta-teknikstartups-7000865 Länk till annan webbplats.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65