Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Unik Dalí-skulptur till Kungshamn

På Mollbrinks Galleri återfinns i år ett verk utöver det vanliga

Årets utställning på Mollbrinks galleri i Kungshamn är den 64:e(!) i ordningen och visar skulpturer i alla dess former. Utställningens absoluta höjdpunkt är något du säkerligen känner igen – en 2 meter hög skulptur utförd av världsartisten Salvador Dalí.

Fredag den 10 juli kommer en officiell invigning att hållas där James Sanders, expert från Dalí Universe, kommer att tala. Men skulpturen har nyss anlänt till Mollbrinks galleri och går att se redan nu!

– Det blir definitivt utställningens mittpunkt. Skulpturen är gjuten i endast 6 exemplar och visas vanligtvis endast i världsmetropoler. Vi på Mollbrinks är stolta över att kunna visa konst i världsklass här i Kungshamn sommaren 2020, säger Johan W Hauffman.

Persistance of Memory, som är skulpturens namn, är erkänd som Dalís viktigaste verk och slutfördes 1931. Skulpturen visar ett fickur hängandes på en gren ungefär som att det hänger för att torka. Dalí svarade en gång på frågan: ”Varför smältande?” med: ”Hårt eller smältande, det viktiga är att klockan ger den exakta tiden”. Dalís inspiration till de smältande klockorna fick han från dels Albert Einsteins relativitetsteori dels av smältande ostar, framförallt camembert.

Carl Forsberg, kultursekreterare Sotenäs kommun säger såhär:
– Sotenäs kommun är väldigt glada över att ha ett galleri som Mollbrinks hos oss. Flera av deras utställningar, som glaskonstnärer från Kosta Boda, William Sweetlove och även en tidigare Dali-skulptur har väckt stor uppmärksamhet och lockat långväga besökare. Mollbrinks visar att det går att driva kvalificerade gallerier med internationell utblick även på mindre orter. Och det ger en rikare miljö, både för bofasta och besökare.


Mer information om invigningen den 10 juli kommer närmre.

Öppettider Mollbrinks galleri:
Vardagar 12-17
Lördagar 11-14

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65