Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Succé för UNGDAG i Sotenäs

Nyligen var det UNGDAG för alla elever i årskurs 8 – gymnasiet i Sotenäs Idrottshall i Kungshamn.

Temat för dagen var drogprevention och eleverna fick ta del av olika föreläsare kring temat. Först ut var socialarbetaren och författaren Mia Börjesson som pratade om självbild och självkänsla och uppmanade alla att bli världsmästare i sitt eget liv och att hitta motivationen att stärka sin självbild.

Efter Mia klev Per Lifvergren upp på scenen och gav en känslomässig skildring av sitt eget missbruk som han lämnat bakom sig. Många var berörda och Per fick ta emot en kö av kramar efter han pratat. Sedan var det lunch då eleverna fick möjlighet att stifta bekantskap med några olika ”minglare” – representanter från Ungdomsmottagningen, Tjejjouren Väst, Linus och Lina och Brottsofferjouren som stod vid bord med information. En utställning om drogers miljöpåverkan hade hängts upp i idrottshallens C-sal och eleverna fick om de vill delta i ett quiz om utställningen med fina priser.

Efter lunch tog basisten Magnus Rosén vid och bjöd på en häftig blandning av föreläsning och solobas. Magnus pratade om hur han som turnerande musiker levt i en värld nära droger och hur han utvecklat ett förhållningssätt för att stå emot. Många unga var imponerade och det gavs även lite autografskrivning efteråt.

Sist ut av föreläsarna var Erik Leijonmarck som gav en innehållsrik föreläsning om hur droger påverkar ungas hjärnor, och även samhället och miljön i stort. Ungas hjärnor är ännu inte helt färdigutvecklade och det finns möjligheter att påverkan droger har kan blir permanenta.

Efter en fika paus avslutade teatergruppen Ung Utan Pung med sin föreställning ”Puss och snusk” om sex, kärlek och relationer. Det blev en rolig och förlösande avslutning på dagen när eleverna gick hem kl 16.00.

På kvällen hade föräldrar bjudits in föreläsning av Erik Leijonmarck. Hans nya bok ”Droghandboken – guide för föräldrar och andra nyfikna” tar upp hur man som förälder ska tänka när de kommer till unga och droger. Hur pratar man med sina barn om droger? Hur bemöter man deras argument? Vilka kännetecken ska man leta efter?

”Ungdagen var otroligt lyckad och jag tycker vi fick en bra blandning i innehållet. Droger är ett ganska tungt ämne men jag tycker vi lyckades balansera upp det genom att prata självkänsla och ge olika perspektiv vilket är viktiga skyddsfaktorer gällande att stå emot och säga nej” säger kommunens ungdomsutvecklare Joakim Linder.

 

För mer information kontakta:

Joakim Linder, ungdomsutvecklare

Telefon: 0523- 66 47 93

Mejl: joakim.linder@sotenas.se

Dela detta innehåll