Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Språkpraktik med sikte på framtiden

Zuhour Soukar, till vänster och och Sahar Akel gör spåkpraktik hos kommunens miljöavdelning.

Sotenäs kommuns miljöavdelning har just nu två språkpraktikanter. Zuhour Soukar och Sahar Akel kom båda från Syrien för ett drygt år sedan.

De pratar redan bra svenska, men vill gärna bli bättre på att uttrycka sig på sitt nya språk. De har också en bakgrund som gör att de, med påbyggnadsstudier, skulle vara intressanta som framtida medarbetare för miljöavdelningen.
” I Syrien jobbade jag med hälso- och miljöfrågor, ungefär som en miljö- och hälsoskyddsinpektör. Det vill jag gärna göra även i Sverige, men jag måste studera vidare i Göteborg på universitetet. Jag trivs jättebra i Sverige, med svenskarna och naturen, men det är stor skillnad mot hur det var i Syrien. I Syrien fanns inte så många lagar och de som fanns följdes inte alltid. Här i Sverige är det lagar och regler som alla följer. Det tycker jag är bättre” berättar Zuhour Soukar.
Nu bor hon i Munkedal tillsammans med sin man och sina tre barn.
Sahar Akel bor också i Munkedal tillsammans med sin man och två barn. Hon arbetade som jordbruksingenjör i Syrien.
”Det är stor skillnad mellan Sverige och Syrien. I Syrien finns ingen demokrati och inte så mycket jämställdhet mellan män och kvinnor. I Sverige är alla lika mycket värda och det tycker jag om” säger hon.

Dela detta innehåll