Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Sotenäsborna är Sveriges flitigaste strandstädare!

Foto: Håll Sverige Rent

Av Sveriges alla kommuner är Sotenäs den med flest engagerade strandstädare.

När organisationen Håll Sverige Rent presenterade resultatet från årets vårstädarkampanj hamnade Sotenäs högst upp på prispallen med flest strandstädare per 100 invånare i hela Sverige!

”Sotenäs är Sveriges bästa kusträddarkommun med största andel av befolkningen engagerad i vårens Kusträddarkampanj. När man anmäler sig hos oss så uppger man vilken kommun man kommer att städa i och statistiken visar tydligt att det var störst engagemang hos invånarna i Sotenäs.” säger Carl-Martin Vikingsson på Håll Sverige Rent.

Sotenäs kommun är naturligtvis otroligt stolta och glada över, och vill rikta ett stort tack till, våra invånare som engagerar sig frivilligt och ser värdet i att hålla både kust och hav rent!

Hjälp att få från kommunen

Vi tänkte även passa på att informera om att det finns hjälp att få från kommunen för den som strandstädar eller funderar på att göra det.

Arbetsmarknadsenheten på Sotenäs kommun städar själva öar och naturstränder och deltar i projektet Ren Kust. Där använder man sig av ”Strandstädarkartan” som finns på nätet och som app till mobilen. Det är en interaktiv karta som även privatpersoner kan nyttja för att rapportera plats och åtgärd för strandstädning. Exempelvis kan man rapportera in att man städat en strand och har sopsäckar som behöver hämtas in – och då kommer kommunen och plockar upp detta. Delar av skräpet återvinns senare i vår Marina återvinningscentral vilket gör det hela ännu bättre. Dessutom finns sopsäckar att tillgå på turistinformationen i Kungshamn och påsholkar finns på diverse holmar, utmärkta på Strandstädarkartan.

Stefan Majlinder är arbetsledare för strandstädning och säger såhär: ”Strandstädarkartan är ett jättebra hjälpmedel som vi nyttjar i vårt arbete och som även kan underlätta för den som vill hjälpa till att frivilligt städa våra stränder. När en privatperson rapporterar en åtgärd på kartan så får vi ett sms om hur många säckar som ska hämtas och var dessa finns – jättesmidigt!”

Kanske kan Strandstädarkartan vara en hjälp på vägen till att få ännu fler frivilliga strandstädare? Och en ytterligare hjälp för de redan flitiga befintliga strandstädare som inte hade koll på detta.

”Det är naturligtvis jättebra och roligt att fler hjälper till. Fler händer på stränder!” avslutar Stefan.Här hittar du Strandstädarkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Strandstädning här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna på nyheten om Sotenäs utmärkelse här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65