Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Siemens AB ny samarbetspartner till Quality Salmon och etableringen av laxodling

Mats Abrahamsson, kommunalråd Sotenäs kommun, Roy W. Høiås, vd för Lighthouse Finance A/S och delägare i Quality Salmon AB, Mikael Kraft, chef Factory Automation and Digitalization för Siemens, Maria Vikingsson, kommunchef Sotenäs kommun.

Siemens AB och Quality Salmon AB har idag 23 juni tecknat avsiktsförklaring.

Under tisdagen har etableringen av Europas största landbaserade laxodling tagit ytterligare ett viktigt steg. Quality Salmon AB har tecknat en avsiktsförklaring med Siemens AB för att utveckla och leverera morgondagens ”Digital Enterprise” till etableringen av Europas största blågröna industripark för laxodling, beläget i Sotenäs kommun.

Uppgörelsen innebär att Siemens ska utveckla och leverera den framtidsbaserade digitala teknik som ska användas för att genomföra den stora industrisatsningen.

– Det är väldigt positivt och glädjande att man presenterar en så stor aktör som Siemens. Vi är väldigt glada över att de deltar i etableringen i Sotenäs kommun och har god tro på att det kommer att gynna oss här. Som tidigare nämnt så ser kommunledningen oerhört positivt på de möjligheter som en etablering kommer att innebära för Sotenäs men även för övriga delar av Bohuslän, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson.

Mikael Kraft är chef för Factory Automation and Digitalization på Siemens AB och tycker att hela området och etableringen är superintressant.

– Det är en nyetablering av ett område med stor tillväxtpotential både ur ett miljö- och marknadsmässigt perspektiv. Fiskindustrin växer och förändras vilket kräver att man utvecklar och driftsätter nya lösningar. Vi på Siemens kommer kunna bidra med digitala lösningar och intelligens i byggnaderna och vi är stolta över att vara en del av det här.

Roy W. Høiås, vd för Lighthouse Finance A/S och delägare i Quality Salmon säger såhär om dagens avsiktsförklaring:

– Det är väldigt tillfredsställande att teckna avsiktsförklaring med Siemens som besitter en kompetens som etableringen och industriparken kommer att gynnas av. Vi är mycket nöjda med, och imponerade av, det engagemang och arbete som Siemens har lagt ner för att föra avsiktsförklaringen i hamn. Vi möter nu nästa fas med stor ödmjukhet och vi ser fram mot att löpande få presentera industriparkens övriga samarbetspartner under de närmaste två månaderna.


Läs pressinformationen från dagens avsiktsförklaring Pdf, 101 kB.

Se presentation av etableringen från kommunfullmäktige den 11 juni Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65