Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Robert – en av Sotenäs alla flitiga strandstädare

I en kommun som kryllar av engagerade och flitiga strandstädare är Robert Lundin en av de flitigaste. Han har alltid gillat att hålla det rent och fint i naturen i Sotenäs, där han har bott hela sitt liv. På senare år har han levererat säck efter säck för kommunen att hämta upp och hans ihärdiga arbete tål att uppmärksammas.

Sotenäsborna har under den senaste tiden upprepade gånger blivit erkända som flitiga strandstädare. När organisationen Håll Sverige Rent presenterade resultatet från årets vårstädarkampanj hamnade Sotenäs högst upp på prispallen med flest strandstädare per 100 invånare i hela Sverige.

En av alla frivilliga strandstädare i vår kommun är Robert Lundin. I Strandstädarkartan, där man kan rapportera in till kommunen att man städat en strand och har säckar för upphämtning, finns det konstant fyllda säckar från Robert att hämta. Från kommunens sida säger man att Robert är ”en av de flitigaste och mest aktiva av de frivilliga strandstädarna i Sveriges bästa strandstädarkommun!”

Hur kommer det sig att du strandstädar så flitigt?
– Det har många olika orsaker. Oftast städar jag ute vid Ramsvik och det är en otrolig naturupplevelse i sig att gå runt bland klipporna vid havet och njuta av miljön och utsikten. När man ändå går runt här och njuter av naturen så kan man lika gärna göra en god gärning. Dessutom är det en riktig bra träningsform, ett par timmars vandrande och böjande för att plocka skräp resulterar i ett rejält träningspass, säger Robert.

Använder sig av Strandstädarkartan

Roberts strandstädande har blivit allt mer frekvent under det senaste 5–6 åren. Vanligtvis städar han på vår, vinter och höst och tar det lite lugnare på sommaren då han ändå upplever en minskad volym av skräp på stränderna. När han är igång som mest kan det bli städning varannan helg och ibland kvällar efter jobb.

Hur går det till när du strandstädar?
– Jag brukar ta med ett gäng säckar och fylla med skräp. Därefter rapporterar jag in till kommunen via Strandstädarkartan att det finns säckar att hämta på den strand jag har varit. Det är dock viktigt att lägga säckarna på ett ställe där havet inte kan ta dem, kommunen kan inte hämta säckar i tid och otid.

– Strandstädarkartan är ett jättebra verktyg. Förr släpade jag hem säckarna och källsorterade och det var ganska jobbigt. Nu är det smidigt att kunna samla in säckarna och låta kommunen hämta dessa vid stranden.

Utöver en fantastisk naturupplevelse, bra träning och en god gärning så kan strandstädning bjuda på en del spännande upptäckter. Robert har bland annat hittat flaskpost vid flera tillfällen. Ett 12 år gammalt brev från Grönland och en från Danmark där avsändaren skrev om sina drömmar att bli fotbollsproffs.

– För 10–15 år sedan hittade jag dessutom en NATO-raket, då fick militären komma och spränga den.

Bekymrad över den mängd plast som används

Robert gillar när det är rent och fint och bekymras över all den plast som dels slängs, men som också används i dagens samhälle. Tops, förladdningar till hagelpatroner och fiskerep är saker han plockat upp från stränderna alltför många gånger.

– Varför måste tops och förladdningar vara gjorda i plast? Tops av trä funkar lika bra och förladdningar av naturmaterial likaså. Det borde vara förbjudet och någon sorts lagstiftning kring det då det är ett stort miljöproblem. Det hamnar dessutom på våra stränder där det absolut inte hör hemma, säger Robert.

Vad har du för tips för den som vill börja strandstäda?
– Börja smått, man behöver inte plocka rent en hel strand utan varenda liten plastbit man plockar upp är en god gärning. Ta med dig barnen och fika också. Jag tror det är ett oerhört effektivt sätt att lära nästa generation att man inte ska slänga skräp i naturen när de ser var det hamnar.

– Men det går inte att nog poängtera vilken fantastisk naturupplevelse det är att gå runt här på stränderna. Ramsvik, som är mitt favoritställe i Sotenäs, är helt otroligt. Det finns ingenting jobbigt med att gå här en vårkväll och plocka skräp och samtidigt se solen gå ner vid horisonten. Det är en otrolig upplevelse som vi ska vara tacksamma för här längs med kusten, avslutar Robert.

Sotenäs kommun vill tacka Robert, men också alla andra frivilliga strandstädare som hjälper till i vår kommun. Vi är otroligt glada och tacksamma för all hjälp vi får med att hålla våra fina stränder och vår vackra natur ren.

Läs mer om Strandstädarkartan: http://renkust.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65