Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Nya förskolan är färdig

Den 12 juni 2017 har Solhagens nya förskola slutbesiktigats och blivit godkänd.

Den 7 augusti 2017 slås portarna upp för att ta emot barnen.

Solhagens nya förskola är en toppmodern förskola där inget har lämnats åt slumpen när det gäller barnens och personalens trivsel och bekvämlighet.

Jörgen Wollbratt, drift- och projektchef, har varit projektledare för bygget och han har ägnat stor kraft och möda åt att se över varje detalj så att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Personalen har också varit delaktiga under processen och haft åsikter om hur förskolan ska utformas.

 

”När vi hade byggmöte med Peab, som har byggt förskolan, pratade vi om hur roligt det hade varit om de kunde överträffa våra förväntningar när det gällde byggkvalitén och det måste jag säga att jag tycker att de har gjort” säger Jörgen Wollbratt.

Under måndagen visade han bland andra runt kommunchefen Maria Vikingsson, samhällsbyggnadsförvaltningens chef Eveline Savik och tekniska utskottets ordförande Roland Mattsson (M) och Stig-Arne Helmersson (C).

 

Den gamla förskolan började rivas i januari 2016. Den nya förskolan kommer att rymma 120 barn och 30 personal. Förskolan har sex avdelningar. På några ställen är förskolan mer anpassad efter de små och på några avdelningar anpassade efter de stora barnen, som ska vistas och trivas i byggnaden. Många fönster börjar till exempel från golvhöjd för att just mindre barn också ska kunna se ut.

 

Alla toaletter är vägghängda så att det blir lättare att hålla rent och fräscht och det finns elektriskt höj- och sänkbart skötbord som kommer att innebära betydligt mindre lyftande för personalen. Och förmodligen en roligare skötstund för barnen när de kan hissas upp och ner.

Andra finesser är till exempel en utdragbar avsats i köket som barnen kan ställa sig på så att de når bättre. Köket är stort och rymligt och maten lagas på plats. Det finns även ett mindre kök där specialkost kan tillagas på ett säkert sätt.

Torkrummen är flitigt använda på förskolor och på Solhagen har de utrustats med en rejäl cirkulationskapacitet så att alla blöta kläder ska torka fortare.

 

Jörgen Wollbratt öppnar en dörr och visar att alla dörrar är utrustade med rejäla klämskydd så att små fingrar inte ska kunna skadas. Stor omsorg har lagt på akustiken. Samtliga golvmattor är utrustade med akustiskt skikt. På väggar har monterats väggabsorbenter allt för att minimera ljudnivåerna. Byggnaden är också utrustad med aircondition (frikyla) vilket möjliggör god inomhusmiljö sommartid.

 

”Dessutom har vi satsat på ek-kantlist av hög kvalité till dörrarna så att de kommer att hålla” berättar han.

Även utegården har man lagt ner stor omsorg om. Här finns fina, nya lekplatser och den lite mer vildvuxna delen av utegården har schaktats om, jordmassor har placerats, så att det inte finns några höga fallhöjder.

 

Roland Mattsson (M), tekniska utskottets ordförande är mycket imponerad av det han får se:

”Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra barn en miljö som är så väl genomtänkt och anpassad för de krav vi har idag på en pedagogisk verksamhet. Jag blir väldigt lycklig när jag ser hur projektledare och personal gått hand i hand och skapat en så fin förskola. Den har blivit fantastiskt bra!” säger han.

 

Den 7 augusti 2017 öppnas dörrarna för de allra viktigaste personerna: barnen.

 

För mer information kontakta drift- och projektchef Jörgen Wollbratt: jorgen.wollbratt@sotenas.se

Dela detta innehåll