Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Nu levererar Marina Återvinningscentralen

Projektledaren Erik Goksøyr bland alla stora säckar med sorterat marint skräp som ska återvinnas i Danmark.

Nu ska Marina Återvinningscentralen i Sotenäs göra sin första större leverans.

Inom kort kommer 20 ton marint plastskräp, nät och rep att fraktas från Marina Återvinningscentralen till en fabrik i Danmark för återvinning.
Det marina skräpet, som har sorterats vid Marina Återvinningscentralen, ska nu bli plastpellets som används inom industrin. Marint skräp, som inte återvinns, hamnar istället ofta på deponi, vilket tyvärr gör att mikroplaster och andra gifter kan läcka tillbaka ut i naturen.
Marina Återvinningscentralen finansieras av Sotenäs kommun och drivs i samarbete med Fiskareföreningen Norden. Bidrag till projekten kommer även från bland annat EU.
”Det är viktigt och tillfredsställande att landets första och enda marina återvinningscentral nu levererar och kan bidra till ett renare hav, något som vi alla är beroende av” säger vårt kommunalråd Mats Abrahamsson.
Projektledaren Erik Goksøyr är också mycket nöjd:
”Det här är väldigt kul. Tanken är ju att större delar av återvinningskedjan i framtiden ska finnas lokalt i Sotenäs så att vi inte behöver frakta skräpet till Danmark” säger han.
Det finns även flera företag som är intresserade av det sorterade marina skräpet. Ett klädföretag kommer till exempel på besök för att se om det går att göra kläder av fisknäten!

 

För mer information kontakta:

Erik Goksøyr, projektledare Marina Återvinningscentralen:

Telefon: 0764- 16 22 89

 

Dela detta innehåll