Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Möte om säsongsanställdas boende

Nyligen bjöd Sotenäs kommun in företagare för att diskutera hur boendesituationen för säsongsanställda skulle kunna lösas.

Säsongsanställda är en förutsättning för besöksnäringen, men att hitta boende på nära avstånd från deras arbetsplats och till en rimlig hyra mitt under högsäsong, är mycket svårt. Det kan de flesta besöksnäringsföretagare vittna om. De allra flesta boenden kan nämligen hyras ut till tio gånger så hög hyra till sommargäster.
”Hade det varit en stor lönsamhet i att driva ett boende för säsongsanställda, hade vi inte suttit här” påpekade en av företagarna som deltog i mötet.
Näringslivsutvecklaren Tomas Larsson visade hur två företagare löst situationen i närliggande kommuner. En företagare hade satt upp flyttbara moduler som hyrdes ut för 100 kronor natten till de anställda. Nackdelen är att de har låg standard och inte är särskilt vackra.
En annan företagare hade byggt en permanent anläggning för sina säsongsanställda med hög standard, men också till en relativt hög investeringskostnad.
Plan- och exploateringschefen Amanda Jansson visade även på en handfull tomter i Sotenäs, som kommunen äger, och som skulle kunna lämpa sig för icke permanenta byggnader. En lagändring ger nämligen möjlighet för kommunen att ge ett tillfälligt bygglov för en icke permanent byggnad under max 15 års tid, om det bara går att visa att man kan återställa området efteråt.
Flera av de närvarande företagarna hade olika förslag på hur situationen kan lösas, bland annat genom att utnyttja och bygga om befintliga byggnader.
”Förhoppningsvis kommer de att fortsätta dessa diskussioner sinsemellan och kanske komma fram till en lösning” sade näringslivsutvecklaren Tomas Larsson efteråt.

Dela detta innehåll