Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Lämna in marint skräp till Marina Återvinningscentralen

Personer står i en lagerlokal, med ett stort nät framför sig. Alla tittar uppmärksamt på en man framför sig.

Sotenäs kommun skapade för tre år sedan den Marina Återvinningscentralen på Hogenäs. Den är den enda i sitt slag i Sverige och verksamheten har tagit stora kliv framåt!

Förra året tog den emot 173 ton uttjänta fiskeredskap, nät och strandskräp och hittills i år har över 60 ton omhändertagits och ännu mer tagits emot.

 

Materialet sorteras i 7-8 olika fraktioner av medarbetare från Arbetsmarknadsenheten och sedan återvinns och återbrukas det.

Tidigare i augusti besökte representanter från riksdag och regionen anläggningen för att ta del av kommunens arbete, se bilden.

 

Just nu pågår bland annat projekt för att göra möbler, byggnadsmaterial och mode från marint plastskräp vid testbädden som man har byggt upp. För det mesta strandskräpet, uttjänta fiskeredskapen och fiskenäten man tar emot, kan faktiskt bli till något nytt! Under året har över 40 ton fiskenät och rep körts till en återvinningsstation i Danmark för att bli plastpellets och användas på nytt.

 

Har du uttjänta fiskeredskap och vill göra en insats för en bättre miljö? Den Marina Återvinningscentralen ingår i ett projekt tillsammans med Fiskareföreningen Norden, Håll Sverige Rent och Båtskroten, som heter Fiskereturen. och syftet/målet är att samla in förbrukad marin plast och uttjänta fiskeredskap för att rädda havet från spökfiske och mikroplaster. Detta projekt finansieras av Havs- och vattenmyndigheten. Mer info finns på www.fiskereturen.se Länk till annan webbplats.

 

Du kan lämna in fiskeredskapen vid den Marina Återvinningscentralen, där det finns kärl för fiskeredskap, om personal finns på plats. Det finns även en återvinningsstation med ett kärl vid fiskhallen på Smögen. Är det tyngre redskap, som man inte klarar av att lämna själv, kan Fiskareföreningen Norden hämta dem, ring 0523-379 98.

 

För mer information kontakta:

Thomas Ericsson, platschef, marina återvinningscentralen

Telefon: 072-206 28 04

Mejl: thomas.ericsson@sotenas.se

Dela detta innehåll