Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Lämna in dina gama fiskeredskap

Sotenäs kommun skapade för två år sedan den Marina Återvinningscentralen på Hogenäs.

Den är den enda i sitt slag i Sverige och verksamheten har tagit stora kliv framåt.

Förra året tog den emot 60 ton uttjänta fiskeredskap, nät och strandskräp. Hittills i och har den andelen ökat rejält och redan har man tagit emot 100 ton och sorterat 70 ton!

 

Materialet sorteras i 7-8 olika fraktioner av medarbetare från Arbetsmarknadsenheten och sedan återvinns och återbrukas det.

Idag inledde ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott med ett besök på Marina Återvinningscentralen för att få mer information om verksamheten.

 

Just nu pågår bland annat projekt för att göra möbler från marint plastskräp vid testbädden som man har byggt upp. För det mesta strandskräpet, uttjänta fiskeredskapen och fiskenäten man tar emot, kan faktiskt bli till något nytt! Nyligen kördes till exempel 20 ton fiskenät och rep, till en återvinningsstation i Danmark för att bli plastpellets och användas på nytt.

 

Har du uttjänta fiskeredskap och vill göra en insats för en bättre miljö? Den Marina Återvinningscentralen ingår i ett projekt tillsammans med Fiskareföreningen Norden, Håll Sverige Rent och Båtskroten, som heter Fiskereturen. och syftet/målet är att samla in förbrukad marin plast och uttjänta fiskeredskap för att rädda havet från spökfiske och mikroplaster.

 

Du kan lämna in fiskeredskapen vid den Marina Återvinningscentralen, där det finns kärl för fiskeredskap, om personal finns på plats. Det finns även en återvinningsstation med ett kärl vid fiskhallen på Smögen. Är det tyngre redskap, som man inte klarar av att lämna själv, kan Fiskareföreningen Norden hämta dem, ring 0523-379 98.

 

För mer information kontakta:

Erik Goksøyr, projektledare

Telefon: 076- 416 22 89

Mejl: erik.goksoyr@sotenas.se

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65