Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kommunchefen praoade på Hunnebohemmet

Hur ser tillvaron ut för de som bor på Hunnebohemmet? Häng med vår kommunchef Maria Vikingsson när hon praoade på avdelning 3, så får ni se!

Maria Vikingsson har arbetat sju år inom äldreomsorgen och även på Hunnebohemmet, innan hon vidareutbildade sig.
”Jag vill gärna vara ute i våra olika verksamheter och få se hur man arbetar. Det är roligt att möta både personal och brukare och kunna få hjälpa till” säger hon.
Dagen som praoelev börjar med att undersköterskorna går igenom hur natten har varit för de boende på avdelningen. Om någon till exempel har varit vaken på natten, får den brukaren sova längre på morgonen. Den här dagen är det Maria Brorsson, Ann Pettersson, Anie Gillisson och Annika Samuelsson som är i tjänst och tar hand om 11 boende.
Annika och Anie går in till en boende för att väcka henne. På väggen hänger en vacker sidenklänning som använts mycket vid dans förr och i fönstret står en bandspelare som sätts på. Snart strömmar Julio Iglesias sammetslena stämma ut genom högtalarna.
”Hon tycker om hans musik” förklarar Annika och stryker den boende över pannan, så att väckningen blir lugn.
Sedan tas allt i tur och ordning och trots att de inte får något svar, pratar Anie och Annika hela tiden med den boende och förklarar vad de gör.
”Nu ska vi ta på byxorna. Nu vänder vi på dig” förklarar Annika. Sedan följer tvätt med mjuk tvättlapp och väldoftande tvål som står på handfatet.
I nästa rum hjälper Maria Vikingsson till med påklädningen av en annan boende. På de 20 år som har gått sedan hon arbetade inom äldreomsorgen har mycket förändrats, men omsorgen och omtanken om de boende är densamma. Den här boende tycker om att få vara lite extra fin och vill gärna ha en vacker sjal runt halsen. På soffan är olika sjalar framlagda för att det ska gå att välja mellan dem under dagen. Hon tycker också om att få en lite klick väldoftande kräm på handryggen för att smörja in händerna med.
”Hon har alltid smörjt in händerna på morgonen och det ska hon få fortsätta med här. Det kan låta banalt, men det är sådant som ger en guldkant på tillvaron” berättar Maria Brorsson och borstar varsamt den boendes hår. En titt i spegeln visar det fina slutresultatet.
”Det blev väl bra?” frågar hon.
”Tack så mycket. Det är tur att ni är här och hjälper mig” säger den boende.
Vid frukosten dukas det upp gröt med olika sorters sylt och smörgås med olika sorters pålägg som de boende får välja mellan. Det finns också yoghurt för den som önskar en lättare frukost, sill och ägg.🥪🧀🥚
”Det är väldigt bra mat här, det finns det mesta, och det tycker man ju att de ska ha” säger Ann Pettersson.
Det finns även möjlighet att till exempel få ett glas likör eller någon annan starkare dryck till maten senare på dagen.🍹
”Det här är de boendes hem. Vill de ha ett glas likör till maten, så ska de få det. Då ber vi de anhöriga att köpa in och så serverar vi. Vi har en dam som älskar Baileys och det ska hon självklart få. Hon mår ju jättegott av det” säger Maria Brorsson bestämt.
Plötsligt reser sig en man och ser lite tveksam ut och mumlar. Anie går fram och tar hans hand och tillsammans går de iväg. Mannen säger till henne:
”Du är så snäll så. När man inte vet var man ska gå, då får man göra så här.”
När praon var slut för dagen så åkte Maria Vikingsson vidare till sitt ordinarie arbete, men var uppfylld av det hon hade fått vara med om:
”En sådan här dag ger verkligen energi! Det var så roligt att få träffa både brukare och vår duktiga och professionella personal. De har ett fantastiskt bemötande och sätter guldkant på tillvaron för de boende. Vi har en verksamhet som vi verkligen kan vara stolta över. Den omsorg och kärlek som personalen visar de gamla är fantastisk!” säger hon.

 

För mer information kontakta:

Maria Vikingsson, kommunchef

Telefon: 0523- 66 45 16

Mejl: maria.vikingsson@sotenas.se

Dela detta innehåll