Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Jordbruksverket på besök

Besök av Jordbruksverket

Här får Jordbruksverkets representanter se hur humrar sätts ut i havet.

Under fredagen fick Sotenäs kommun besök av Jordbruksverket!

De senaste åren har Jordbruksverket beviljat bidrag för flera miljoner till spökfiskeprojektet och hummerprojektet som bedrivs i Sotenäs kommun.

”Vi ville besöka Sotenäs idag för att på nära håll få se vad pengarna har använts till” sade ställföreträdande enhetschefen för fiskeri- och marknadsstödsenheten, Simon Löfgren.

Sotenäs kommuns kommunalråd Mats Abrahamsson, kommunchef Maria Vikingsson och projektledaren Per-Olof Samuelsson tog emot Jordbruksverkets representanter på fredagsmorgonen. Dagen innan hade delegationen besökt Kristineberg utanför Lysekil och fått se hummerhonor och hummeryngel som skulle sättas ut nästa dag i arkipelagen mellan Sandö och Soteskär.

Efter att man visat besökarna Smögens Fiskauktions verksamhet, gick färden vidare med båten Soten. Hummerhonorna och ynglen, som visats dagen innan, sattes ut i havet och besökarna kunde följa arbetet från båten. Dessutom berättade Per-Olof Samuelsson om spökfiskeprojektet som inneburit att bland annat 300 hummertinor fiskats upp ur havet och räddat många humrar och fiskar från en säker död.

”Det vi har sett idag ser väldigt positivt ut, men jag hade inte förväntat mig något annat. Per-Olof arbetar på rätt sätt och har ett bra samarbete med både forskare och fiskare. Vi känner faktiskt inte till att det finns något liknande hummerprojekt någon annanstans än i Sotenäs” sade Simon Löfgren.

Besökarna fick även se den marina återvinningscentralen.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson var glad över besöket:

”Det är bra att vi får möjlighet att visa upp vad vi jobbar med och hur viktigt det här arbetet är för både havet och Sotenäs kommun” sade han.

”Ja, det är jätteroligt att de vill komma och besöka oss. Det är ett bra betyg på vårt jobb” sade Per-Olof Samuelsson.

 

För mer information kontakta:

Mats Abrahamsson, kommunalråd

Telefon: 0523-66 45 20

Mejl: mats.abrahamsson@sotenas.se

Dela detta innehåll