Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Jordbruksverket ger stort fortsatt bidrag till spökfiskeprojekt

Hummertina ligger på en stenkaj.

Jordbruksverket ger drygt 800 000 kronor till Sotenäs kommuns spökfiskeprojekt.

Sotenäs kommun bedriver sedan 2017 ett mycket framgångsrikt projekt, Havsmiljösatsning Sotenäs, som innebär att man letar reda på och plockar upp spökfiskeredskap.

Förlorade fiskeredskap som hummertinor, garn och havskräfteburar ute i havet leder annars till att fisk och skaldjur letar sig in i dem och till slut dör i redskapen, så kallat spökfiske.


Med draggning och proffsdykare har man utvecklat en mycket effektiv metod för att få upp så många spökfiskeredskap som möjligt.


Resultat 2019-2021:

Hummertinor: 600

Kräftburar: 112

Garn: 26

Ryssjor: 16

Dörjer/pilkar: 12

Wire: Totalt 2 km wire från flera ställen med fastsittande fiskeredskap.

Hel trål samt tråldelar.

Projektet har lämnat tillbaka 61 hummertinor till ägarna och 12 till sjöpolisen som sjöfynd.


Nu har Jordbruksverket beviljat hela 826 052 kr för en fortsättning av projektet till 2023, och pengarna ska främst gå till yrkesfiskare som draggar, en del till proffsdykare samt projektledning.


”Det är glädjande att Jordbruksverket fortsatt stödjer Sotenäs kommuns arbete med att plocka upp förlorade fiskeredskap. Målet är att undvika att fisk och skaldjur fångas och och dör i dessa tappade redskap. Det gynnar beståndet av hummer och torsk bland annat. Det är också väldigt positivt att vi nu kan ge yrkesfiskare fortsatt möjlighet att delta i detta arbete. För Sotenäs är kampen för ett rent och friskt hav oerhört viktigt” kommenterar Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun, beslutet.


För mer information kontakta:

Per-Olof Samuelsson, projektledare Havsmiljösatsning Sotenäs

Telefon: 0703-21 24 69

Mejl: per-olof.samuelsson@sotenas.se

Dela detta innehåll