Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Internationella GIS-dagen 2019

Smartphone för att titta på kartor i mobilen.

Visste du att du antagligen använder GIS varje dag?

I din smarta telefon för att se vilka restauranger som är nära eller för att få en vägbeskrivning i bilen. GIS betyder ”geografiska informationssystem” och innebär digitala kartor.

Den 13 november firas den internationella GIS-dagen Länk till annan webbplats., då organisationer och kommuner belyser nyttan med geografiska data. I den kommunala världen kan vi inte handlägga ärenden utan digitala kartor. Det är dessa som ger oss underlag för att t.ex. kombinera ytor av strandskydd och riksintressen i ett område, eller ge oss information om fastighetsägare och jordarter. Allmänheten har tillgång till en del av vår kommunala data i Kartportalen Länk till annan webbplats., där man bland annat kan titta på vilka detaljplaner som gäller i ditt bostadsområde eller för att på flygfoton jämföra hur kommunen historiskt förändrat sig från 60-talet till 2000-talet.

Som fastighetsägare kan man själv hitta information om sina gränser på Lantmäteriets tjänst, ”Min fastighet Länk till annan webbplats.”.

Vill du veta mer om geodata och hur det används? Titta på Lantmäteriets korta film om ”Geodata i samhället Länk till annan webbplats.”.

Ha en trevlig GIS-dag!

 

För mer information kontakta:

Frida Göthberg, GIS-ingenjör

Telefon: 0523-66 44 92

Mejl: frida.gothberg@sotenas.se

Dela detta innehåll